Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Editörün Sunuş Yazısı

Veli Özer ÖZBEK

Değerli Okuyucular,

Artık elinizde yepyeni bir Hukuk Fakültesi Dergisi var. Mayıs 2022’den itibaren yeni bir Dergi doğuyor: İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (EconJURA). Yeni ancak iddialı...

Bilindiği üzere akademik yayıncılık bilimsel yaşamın ayrılmaz bir parçası olup onu daha aktif hale getirmek ve eğitim ve bilime katkı sunmak bakımından büyük öneme sahiptir. Öte yandan akademik yayınlar bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar ve faaliyetlere ait sonuçların gün ışığına çıkması, yayılarak daha geniş kitlelere ulaşması ve bu suretle bilim insanlarının sesini duyurmak için de önemlidir. Yine söz konusu çalışmaların yayınlanması, bilimsel yayıncılığın da temelini oluşturmaktadır. Nihayet bilimsel çalışmaların bilimsel yayınlar ile paylaşılması başka bilimsel çalışmalara da temel olacak ve katkı sağlayacaktır.

Son yıllarda ülkemizde bilimsel yayın performansı özellikle akademik yükseltme kriterleri bakımından önemli bir ölçüt olarak kabul edilmiş olup bu da bilimsel yayıncılığa olan ilgiyi oldukça artırmıştır. Ancak önemle vurgulamak gerekir ki Dergimiz sadece yeni bir dergi (daha) olmanın ötesinde nitelikli bir dergi olmayı önceleyen bir amaca sahip olacaktır. Dergimiz, güncel bilginin bilim dünyasına erişiminin genellikle süreli yayınlar ile olduğu gerçeğini dikkate alarak akademik ciddiyet ve güvenilirlik temelinde bilimsel kurallar ile etik ilkelere uygun hareket edeceğine şimdiden söz verir.

Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi gerçeğe giden yol bilimden geçer. O halde daha çok yazmalı, daha çok üretmeliyiz. İşte Dergimizin diğer bir amacı da hukuk alanında bilimsel değere sahip, özgün ve etik ilkelere önem veren çalışmalara yer vermek suretiyle hukuk alanında bilimsel üretime naçizane bir katkı sağlayabilmektir. Bu çerçevede Dergimiz hukuk biliminin gelişmesine katkı sağlamak için hakem denetiminden geçen, nitelikli, özgün akademik çalışmaların yayınlanmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda Dergimize akademisyen, uygulayıcı ve araştırmacıların kamu hukuku ve özel hukuk alanlardaki makaleleri, karar incelemeleri, mevzuat değerlendirmesi, kitap incelemesi ve çevirileri kabul edilmektedir. Dergimizin yayın dili, Türkçe veya diğer Avrupa dilleridir. Dergimiz Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki kez elektronik ortamda ve basılı olarak yayımlanacaktır.

Dergimizi sizlerle buluşturmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyor, gururunu taşıyoruz. Bu vesileyle Dergimizin okuyucu ile kavuşmasını her aşamada destekleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar’a ve yine destek ve teşviklerini esirgemeyen ve heyecanını bizimle paylaşan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı’ya teşekkür etmek isteriz. Bir başka teşekkür de elbette Dergimizin ilk sayısına çok değerli eserleri ile katkı sağlayan yazarlarımıza ve eserleri titizlikle inceleyen Hakem Hocalarımıza. Onlar olmasa bu sayı var olamazdı. Yine büyük bir çaba ile Dergimizi basım aşamasına getiren Editör Kurulunda görev alan değerli meslektaşlarım Dr. Öğretim Üyesi Direnç Akbay ile Arş. Gör Ezgi Çırak’a da ayrıca teşekkür etmek isterim.

Faydalı olması dileğimizle.

Prof. Dr. Veli Özer ÖZBEK
Kamu Hukuku Bölüm Başkanı
Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı