Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sağlık Mesleği Mensuplarına Yönelik Şiddetin Ceza Kanunundaki Yaptırımlar Bağlamında İrdelenmesi

A STUDY ON THE GROUNDS OF THE IMPLEMENTATIONS CONCERNING THE PENAL CODE OF VIOLENCE TOWARDS HEALTH CARE PROFESSIONALS

Sevinç ARSLAN HIZAL

Özet: Bu çalışmada, son günlerde sağlık mesleği mensuplarına yönelik şiddet içeren fiillerin artışı göz önünde bulundurularak, konunun Ceza Hukuku boyutuyla irdelenmesinin yararlı olacağı düşünülmüştür. Bu amaçla öncelikle sağlık hizmeti ve sağlık mesleği mensubu kavramları, daha sonra mağdur konumunda olan ve farklı hukuki statülerde çalışan sağlık mesleği mensupları aleyhine işlenen suçların bir kısmında nitelikli hal olarak kabul edilen kamu görevlisi kavramı tartışılmıştır. Böyle bir tartışmanın, hem sağlık mesleği mensuplarına yönelik şiddet içeren fiillerin önlenmesi bakımından alınabilecek tedbirlerin şekillenmesine, hem de kamu görevlisi kavramının sağlık mesleği mensuplarının sundukları, kamu yararı ön planda olan özellikli hizmet açısından farklı bir yaklaşımla değerlendirilmesine katkıda bulunacağı düşüncesindeyiz.

Anahtar Kelimeler: Sağlık Mesleği Mensubu, Kamu Görevlisi, Şiddet, Kasten Öldürme, Kasten Yaralama, Tehdit, Hakaret.

Abstract: In this study, having considered the increase of the acts including violence towards health care professionals, that the case should be discussed in terms of the penal code is thought to be useful. For this purpose, in the first place, the concept of health service and those related to health, and later on the concept of public official accepted as a qualified condition in a part of the crimes committed against health workers in different status and in the position of being mistreated have been discussed. We think that such a study will contribute to the evaluation of the measures to be taken in terms of preventing the acts including violence towards health workers, and what both public officials and health workers present, and the qualified service whose common good is preliminary.

Keywords: Health Care Professionals, Public Officials, Violence, Killing on Purpose, Injuring on Purpose, Threat, Insultation.

GİRİŞ

Sağlık mesleği mensuplarına yönelik şiddet, acil servisler başta olmak üzere1 sağlık hizmet sunumunun hemen tüm aşamalarında gün geçtikçe artan bir biçimde devam etmektedir. İzmir Tabip Odasının hekimlere verdiği hukuki destekle ilgili olarak elde edilen verilere göre2 sadece 2009-2012 yılları arasındaki kısa zaman diliminde 22 hekime yönelik şiddet içeren fiiller sebebiyle kamu davası açılmıştır. Bu sayıya, şiddete maruz kaldığı halde şikâyetçi olmayan veya İzmir Tabip Odasına hukuki destek talebi ile başvurmayan hekimler ve hekim dışı sağlık personeli dâhil değildir. İzmir Tabip Odasının hukuki destek verdiği bu 22 davanın 5’i kasten yaralama, 4’ü tehdit, 3’ü hakaret, 5’i tehdit ve yaralama, 4’ü hakaret ve tehdit, 1’i hakaret ve yaralama fiilleri sebebiyle açılmıştır.

17 Nisan 2012 tarihinde Dr. Ersin Arslan’ın, görevinden dolayı ve görevi başındayken, hastasının yakını tarafından öldürülmesi ise konunun yeniden gündeme gelmesinde önemli bir etken olmuştur. Ancak bu olayın öncesinde olduğu gibi sonrasında da sağlık mesleği mensuplarına fiziksel ve psikolojik şiddet içeren fiillerin işlenmeye devam etmesi başta Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları olmak üzere birçok mesleki kuruluşu konuya dikkat çekmeye ve bu konuda tedbir alınması için girişimlerde bulunmaya sevk etmiştir. Sağlık Çalışanlarına Yönelik Artan Şiddet Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu3 da artan şiddetin önem derecesini gösterir niteliktedir.

Biz de, konunun hem mesleki hem toplumsal yönünü göz önünde bulundurarak, konuyu Ceza Hukuku boyutuyla ve konuyla ilgili bazı yargı kararları ışığında ele almanın faydalı olacağını düşündük. Öncelikle sağlık hizmeti ve sağlık mesleği mensubu kavramlarını açıklayarak daha sonra mağdur konumunda olan sağlık mesleği mensubu aleyhine işlenen suçların bir kısmında nitelikli hal olarak kabul edilen kamu görevlisi kavramını, değişik alanlarda çalışan sağlık mesleği mensuplarının durumları ile birlikte ele alarak tartışmayı amaçladık. Böyle bir tartışmanın, hem sağlık mesleği mensuplarına yönelik şiddet içeren fiillerin önlenmesi için alınabilecek tedbirlerin şekillenmesine, hem de kamu görevlisi kavramının sağlık mesleği mensuplarının sundukları, kamu yararı ön planda olan özellikli hizmet açısından farklı bir yaklaşımla değerlendirilmesine katkıda bulunacağı düşüncesindeyiz.