Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Muhakemesi Hukukunda Kovuşturma Davası

PROSECUTION CASE IN CRIMINAL PROCEDURE LAW

Serkan MERAKLI

Özet: Hukukumuzda sadece suçtan zarar görene tanınmış olan kovuşturma davası açma imkânının hukuk devleti olmak bakımından da önemi büyüktür. Çünkü, bu yolla bir yargı makamı olmayan savcılık makamının iddianame düzenleme faaliyeti denetlenmekte ve bu faaliyetinin ne denli hukuka uygun olduğu araştırılmaktadır. Bu yönüyle kovuşturma davası kurumunun ceza muhakemesi sisteminin temel taşı olan kovuşturma mecburiyetinin denetlenmesini sağlaması dolayısıyla kanun koyucunun öngördüğü sistemin gerçekleştirilmesi bakımından en önemli kurumlardan bir tanesi olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler: İtiraz, Suçtan Zarar Gören, Kovuşturma Mecburiyeti İlkesi, Hukuk Devleti

Abstract: Prosecution case of which only the one who affected by crime has the opportunity is very important in respect to state of law. Therefore indictment of prosecution office which is not a judicial authority is checked and its compliance with laws is examined in this way. With this aspect it can be said that prosecution case is one of the most important elements in respect to be realized of the system legislator adopts because it provides supervision of compulsion of prosecution which is the cornerstone of criminal procedure system.

Keywords: Appeal, Affected by Crime, Principle of Compulsion of Prosecution, State of Law

GİRİŞ

Kovuşturma davası kovuşturma mecburiyeti doğrultusunda şekillendirilen ceza muhakemesi sistemlerinde kovuşturma mecburiyeti ilkesinin güvence altına alınması ile onun hayata geçirilebilmesini amaçlamaktadır. Tıpkı kanunyollarında olduğu gibi kovuşturma davasında da verilmiş olan kararın denetlenmesi söz konusu olmaktadır. Fakat, burada iki kurum arasındaki fark kanunyollarında mahkemenin verdiği hükmün denetlenmesi söz konusu olmaktayken kovuşturma davasında Cumhuriyet savcısının verdiği kovuşturmaya yer olmadığı kararı denetime tabi tutulmaktadır.

Hukukumuzda sadece suçtan zarar görene tanınmış olan kovuşturma davası açma imkanının hukuk devleti olmak bakımından da önemi büyüktür. Çünkü, bu yolla bir yargı makamı olmayan savcılık makamının iddianame düzenleme faaliyeti denetlenmekte ve bu faaliyetinin hukuka uygun olup olmadığı araştırılmaktadır. Bu yönüyle kovuşturma davası kurumunun ceza muhakemesi sisteminin temel taşı olan kovuşturma mecburiyetinin denetlenmesini sağlaması dolayısıyla kanunkoyucunun öngördüğü sistemin gerçekleştirilmesi bakımından en önemli kurumlardan bir tanesi olduğu söylenebilir.

Çalışmada öncelikle bu kurum bakımından kanunkoyucunun kullandığı kavram tartışılacak ve daha sonra hükmün getiriliş amacı irdelenecektir. Ardından idarî denetimden farkı ortaya konulmaya çalışıldıktan sonra kovuşturma davasının muhakeme hukukuna ilişkin özellikleri incelenecektir.