Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anayasa Mahkemesi’nin, Türkiye Futbol Federasyonu Tasarruflarıyla Suç ve Ceza Yaratılamayacağına 
ilişkin 2010/19 Esas ve 2011/6 Karar Sayılı ve 
06.01.2011 Tarihli Kararının İncelenmesi

A REVİEW OF CONSTİTUTİONAL COURT DECISION 
(DATE: 06.01.2011, NUMBER: 2010/19-2011/6) RELATED THAT CRIME OR PENALTY CAN NOT BE FORMED BY THE REGULATION OF TURKISH FOOTBALL FEDERATION

Özge APİŞ

Özet: Bu çalışmada; futbol müsabakası yayınlarının, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla, canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71. maddesindeki cezai hükümlerin uygulanacağına dair düzenlemenin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar, “suçta ve cezada kanunilik ilkesi” ve bu ilkenin zorunlu unsurları çerçevesinde değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Suçta ve Cezada Kanunilik, Düzenleyici İşlem, İdare, Yayın Hakkı.

Abstract: In this essay, it was reviewed the repeal decision of constitutional court which is related to Turkish Football Federation’s regulation on implementation of punitive provisions in art. 71 of Intellectual and Artistic Works Law number 5846 to illegal and unauthorised broadcasting (live or recorded), reproducing, distributing, watching of football matches. İn aspect of principle called “There is neither crime nor penalty without law” and its compulsory elements.

Keywords: Legality of Crime and Punishment, Administrative, Ragulators Act, Publishing Rights.

I. OLAYIN ÖZETİ

Anayasa Mahkemesi, Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi ile İzmir 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi tarafından, Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla yapılan iptal talebini, dosyaları birleştirmek suretiyle incelemiştir.

Karara konu olan olaylarda, Ankaragücü-Beşiktaş takımları arasında oynanan bir futbol maçını, bireysel kullanıma açık olmasına rağmen, D... kartı ile izin ve yetkisi olmaksızın, TV’de ticari amaçla, kafeye gelen müşterilere izletmesi iddiasıyla kafe sahibi sanığın ve benzer şekilde, müşteki şirketin şifreli yayınladığı futbol karşılaşmasını, işyerinde iş yeri aboneliği olmadığı halde, beş müşterisine izlettirirken yakalanması nedeniyle, sanık Mahmut’un, 5894 Sayılı Kanunun 13/4. maddesinin atfıyla, 5846 Sayılı Kanunun 71/1. maddesi uyarınca cezalandırılması istenmiştir1.

II. MERCİLERİN TARTIŞTIKLARI HUKUKİ SORUN

5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 13/4. maddesinde belirtilmiş olan, futbol müsabakası yayınlarının, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında haksız ve yetkisiz olarak radyo, televizyon, internet veya herhangi bir yayın veya iletişim aracıyla, canlı veya banttan yayınlanması, çoğaltılması, dağıtılması, satılması, izlenmesi veya izletilmesi halinde, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 71. maddesindeki cezai hükümlerin uygulanacağına dair düzenlemenin, suç teşkil eden fiillerin belirlenmesinin “TFF tarafından belirlenen usul ve esaslar dışında” ibaresiyle, TFF’nun tasarrufuna bırakılmasının, İdarenin Düzenleyici İşlemleriyle Suç ve Ceza Yaratılması Yasağı’na, Belirlilik İlkesi’ne ve bu anlamda Kanunilik İlkesi’ne aykırılık teşkil edip etmediği, tartışılan hukuki sorundur.