Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Adaletinin Sağlanmasında Temel Etik İlkeler

Fundemental Ethical Principles in Achievıng Criminal Justice

Veli Özer Özbek

Özet: Çalışmada bireysel etik ve görev etiği kavramları arasındaki ilişki ele alındıktan sonra ceza adaletinde geçerli olan etik ilkeler incelenmektedir. Bu çerçevede bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk ve tutarlılık, dürüstlük, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkeleri ele alınmaktadır. Ancak asıl önemli olan sadece bu ilkelerin soyut olarak tanımlanması değil, bu ilkelerin gerçekleştirilebilmesi bakımından ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerilerinin ortaya konulmasıdır. Çalışmanın asıl yazılış amacı da budur.

Anahtar Kelimeler: Bireysel Etik, Görev Etiği, Bağımsızlık, Tarafsızlık, Doğruluk ve Tutarlılık, Dürüstlük, Eşitlik, Ehliyet ve Liyakat.

Abstract: Within the scope of this article first the relationship between concepts of individual and duty ethics will be discussed, an then ethical principles in criminal justice wil be adressed. In this context indepenence, impartiality, accuracy, consistency, honesty, equality, qualification and merit are mentioned. However the important matter is not the abstract identification of these principles. This article aims to put possible solutions to problems emerging from realization of these principles forward.

Keywords: Individual Ethics, Duty Ethics, İndepenence, İmpartiality, Accuracy, Consistency, Honesty, Equality, Qualification, Merit.

I. GENEL OLARAK

Etik, bir insanın davranışları sırasında kullandığı ahlaki ilkeler bütünüdür.

Etik iyiyi ve doğruyu hedefler. Bu anlamda etik olan iyi ve doğru olandır.

Etik ilkelerin belirlenmesinde amaç, iyi insana ulaşmaktan ziyade iyi ve doğru davranışın ne olduğunu belirlemektir. Böylece insan (hakim, savcı, avukat, bilirkişi) kötü olsa bile “doğru davranmak zorundalığı” oluşturulmak istenir. Zira doğruluk, iyi ve doğru insanın bulunması tesadüfüne bırakılamayacak kadar önemlidir.