Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnternet ve Ceza Hukuku – I “Modern Ceza Hukuku Teorisinde İnternet ve İnternet Suçluluğunun Konumu”

İlker Tepe

- I -

Günümüzde modern toplum denildiği zaman bilgi toplumu akla gelmektedir. Bilgi toplumu, 1950 ve 1960’lı yıllarda A.B.D., Japonya, Batı Avrupa ülkeleri gibi gelişmiş ülkelerde bilgi teknolojilerinin giderek artan bir şekilde kullanımıyla ortaya çıkmış bir sürecin neticesi olarak kabul edilmektedir.1 Bilgi toplumu, bilginin sermaye, hammadde, enerji ve insan gücü gibi üretim unsurlarından biri haline dönüştüğü, ekonomide hammadde ve ürün olarak kullanıldığı, herkes tarafından paylaşıldığı ve toplum içerisinde kültürel bir değer olarak kabul edildiği ve bilgi-iletişim teknolojisinin her alanda kullanılmaya başlandığı toplum yapısı olarak tanımlanabilir.2 Gelişmiş ülkelerde şekillenen bu toplum tipinin en önemli özelliği, bilginin ve bilgi teknolojilerinin tarım, sanayi, hizmet sektörleriyle birlikte eğitim, sağlık, iletişim gibi alanlarda da kullanılabilir olmasıdır. Bu nedenle, bilgi toplumundaki gelişmeler yeni teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeleri de beraberinde getirmektedir. Bu yönüyle bazı yazarlar bilgi toplumu olarak adlandırılan bu olgunun, aslında Endüstri Toplumu’nun bir ileri aşaması olduğunu ifade eder. 3

Gelişim süreci ne olursa olsun üzerinde hemfikir olunan nokta, bilgi toplumunun temel dinamiğinin bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan bilgi ve bu bilginin hayatın tüm alanlarında etkili olarak kullanılmasıdır. Son yarım yüzyılda özellikle genetik, atom, enerji ve bilgi – iletişim teknolojileri gibi doğrudan toplumsal yapıları etkileyecek bilgi alanlarında meydana gelen gelişmeler sosyal, siyasal ve ekonomik ilişkileri ciddi bir dönüşüme uğratmıştır. Bu dönüşüm dinamik bir toplumsal değişim sürecine sebebiyet vermiştir. Çünkü bilim- teknoloji alanında hemen her gün bir yeniliğe tanık olunmakta ve meydana gelen her yenilik bir önceki aşamayı demode kılmakta, böylece devre dışı bırakmaktadır. Toplumsal yaşamın sürekli değişip gelişmesi, teknolojik ve bilimsel alanda bireyin gerek toplumsal gerek bireysel yaşamında daha çok etken olması, bireye bir taraftan büyük kolaylıklar sağlarken diğer yandan kaçınılmaz olarak sayısız zarar ve tehlike neticelerine de yol açmaktadır. Çünkü genel anlamda bilgi, kullanana ve kullanım amacına bağlı olarak farklı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Hatta kimi durumlarda dışarıdan hiçbir müdahale gerçekleşmemesine rağmen bizatihi kullanılan bilgi veya teknolojinin kendisi bir takım risk ve tehlikeler içerebilir.

Bu durumda toplumsal yaşam, bilimsel ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan ve yaşam koşullarını iyileştirici nitelikteki neticelerin güvencesi ile bu gelişmelerin barındırdığı risk ve tehlikeleri bir arada bulundurmaktadır. İşte tam bu noktada modern toplumun yani bilgi toplumunun aktarılmaya çalışılan anatomisi içinde bilgi – iletişim teknolojileri, bilhassa internet teknolojisi diğer alanlara oranla bir adım önde yer almaktadır ve bir bakıma bünyesinde tüm bu denklemleri içermektedir. Çünkü örnek olması anlamında atom, enerji, genetik teknolojileri gibi bilgi alanlarındaki gelişmeler konunun uzmanları tarafından bir takım bilimsel – teknik süreçlerden sonra toplumsal yaşama sadece neticeleri aktarılmakta olup bu durum bilişim- iletişim, özellikle de internet teknolojisi için farklılık arz etmektedir. Başka bir anlatımla bu teknoloji alanına toplumun her kesiminden insanlar kolaylıkla erişebilmekte ve kullanabilmekte, dolayısıyla da etkileri çok daha geniş, açık ve doğrudan hissedilmektedir.