Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5479 Sayılı Yasa ile Vergi Ziyai Cezasına İlişkin Olarak Getirilen Düzenlemenin ve Konuya İlişkin Uygulamanın Yarattığı Sorunlar (Yasal Durum – Uygulama - Kanaatimiz)

Mahmut KAŞIKÇI

İncelememizin konusunu oluşturan “vergi ziyaı cezası” Vergi Hukukumuza 4369 sayılı yasa değişikliği ile girmiş, yürürlüğü öncesindeki vergisel aykırılıklar ile vergisel para cezaları sistemini önemli ölçüde değiştirmiş, bununla birlikte özellikle yasallık ilkesinin bir uzantısı olan “cezanın türü ve miktarının yasa koyucu tarafından yasa ile belirlenmiş olması(yasanın tekelciliği) ” ilkesine aykırılığı öne sürülerek ciddi eleştirilerle karşılaşmıştır.

Vergi ziyaı kurumuna yöneltilen eleştirilerin yoğunlaştığı bir dönemde konu Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelmiş ve sonuçta Anayasa Mahkemesi’nin 06.01.2005 tarih ve 2001/3 E., 2005/4 K. sayılı Kararı ile VUK’nun 344/2. maddesindeki “vergi ziyaı cezasının hesaplanış biçimine ilişkin kuralın” Anayasaya aykırılığı nedeni ile iptaline karar verilmiştir. Söz konusu karar 20 Ekim 2005 tarih ve 25972 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış; ancak aynı kararda yürürlük tarihinin yayım tarihi değil, Anayasanın 153/3. maddesindeki yetki kullanılarak yayım tarihinden altı ay sonrası olacağı da hükme bağlanmıştır.

İptal kararı üzerine oluşan durum ve sorunsallar ve olası yasal düzenlemenin etkileri , anılan kararın yayınını takip eden dönemde bir makalemizde ele alınmış ve (i) iptal kararının içeriği ve hukuki açıdan yerinde olup olmadığı , (ii) iptal kararı sonrasında vergi ziyaı cezasının halen yürürlükte olup olmadığı —Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’nın 153/3. maddesindeki yetkiyi kullanarak kararın yürürlük tarihini yayından 6 ay sonrası olarak kararlaştırdığını belirtmesine rağmen, belirtilen bu tarihten önce idarenin anayasaya aykırılığı yüksek mahkemece saptanmış olan hükme dayanarak işlem tesis edip edemeyeceği ve yargılama makamlarının kararlarında bu hükmü temel alıp alamayacakları— meseleleri hakkındaki kanaatimiz belirtilmiş idi1 . Yine aynı makalede, iptal kararı üzerine ortaya çıkan bazı ikincil sorunsallar ile yapılacak olan yeni düzenlemenin zaman açısından uygulanması konusunda ortaya çıkması olası sorunlar hakkındaki görüşümüze de yer verilmiş idi.