Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yolsuzluk Kavramı ve TCK’da Yolsuzlukla Mücadele Etmeyi Amaçlayan Hükümler

Behiye Eker Kazancı

GİRİŞ

Son zamanlarda yolsuzluk fiillerinde giderek artan bir ivme görülmesi üzerine yolsuzluk yine gündeme gelmiştir. Zira yolsuzluk fiilleri nedeniyle öncelikle devlet bütçesi büyük zarar görmektedir. Kamunun kullanımına sunulan kaynaklar yolsuzluk fiilleri nedeniyle giderek azalmakta ve hukuk devleti, demokrasi ve insan hakları için büyük bir tehdit ortaya çıkmaktadır. Serbest piyasa ekonomisi ve onun temelinde yer alan rekabet düzeni, bu fiiller nedeniyle yara almaktadır. Bunun sonucunda toplumsal servet, rüşvet veren veya alanların, yolsuzluk yapanların lehine el değiştirebilmekte, serbest piyasa düzeni bozulmakta, ekonomik gelişme engellenmektedir.

Yolsuzluk fiilleri nedeniyle demokratik kurumların işleyişi de zedelenmektedir. Bu durum, toplumun istikrarlı gelişmesinin önünde büyük bir engel oluşturmaktadır. Halkta demokratik kurumlara, hukuk sistemine inançsızlık ortaya çıkmaktadır. Yolsuzluk fiillerinin yaratmış olduğu tüm bu olumsuzluklar nedeniyle bu tür fiillerin önlenmesi amacıyla hukuki ve ekonomik anlamda bir takım önlemler alınması zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu çerçevede Türk Ceza Kanunu değiştirilirken yolsuzluğu önleme amacıyla değişiklikler yapılmıştır. Özellikle ihale ve rüşvet suçlarındaki değişikliklerle yolsuzlukla mücadele konusunda adım atılmaya çalışılmıştır. Öncelikle bu türden değişikliklerin yapılmasına neden olan hususları hukuki ve kriminolojik açıdan açıklamak gerekmektedir. Bu itibarla yolsuzluk kavramının ne olduğu, yolsuzluk şekilleri, yolsuzluğun önlenmesi konusunda ne gibi tedbirler alınması gerektiği hususlarına değinilecektir. Daha sonra yolsuzluğun tarihi olarak ne şekilde geliştiği kriminolojik olarak açıklanacak ve eski TCK’ da yolsuzlukla mücadele amacıyla getirilen düzenlemelerden özellikle ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet suçlarına değinildikten sonra; bu suçların yeni TCK’ da ne şekilde düzenlendiğine değinilecek ve bu değerlendirmeler yapılırken Alman Hukukundaki gelişmelerden de yararlanılacak; Türk Hukukunda bulunmayan ticari hayatta görülen rüşvet suçlarının düzenleniş şekline örnek olması açısından yer verilecektir. Son olarak çalışmamızda günümüzdeki hukuki durum açıklandıktan sonra yolsuzlukla daha etkin mücadele edebilmek için daha başka değişikliklerin de gerekli olup olmadığına değinilecektir.