Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Aşı Reddi ve Ceza Sorumluluğu

Vaccine Rejection and Criminal Responsibility

Necip SARI

Birey ve toplum sağlığının korunması için en önemli adımlardan biri, aşının icadı ve çeşitli hastalıkların önlenmesi bağlamında geliştirilmesi olmuştur. Hastalıklarla savaşarak ve çevre koşullarını iyileştirerek yaşam kalitesinin arttırılmasını amaçlayan faaliyet alanı olarak tanımlanan koruyucu hekimlik alanında ele alınabilecek unsur kesinlikle aşıdır. Bir takım çekince ve itirazlara rağmen aşı hastalıkların önlenmesinde en etkili metottur. Ülkemizin yanı sıra birçok ülkenin tarafı olduğu Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukların olabilecek en iyi sağlık düzeyine kavuşması, hiçbir çocuğun koruyucu hizmetler dâhil bütün sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkından yoksun bırakılmaması hususunu ilke olarak kabul etmiştir. Taraf olan ülkeler bunu sağlamayı taahhüt etmiştir. Bu nedenle, aşının çocukların tamamına ulaşması hükümetin sorumlulukları arasındadır. Hükümet bu hususta gerekli tedbirleri almak zorundadır. Ancak mevcut yasalarımızda bu konuda bir takım eksiklikler ve tereddüt uyandırıcı düzenlemeler vardır. Çocuğun yüksek yararı gözetilerek yasa koyucunun aşının uygulanmasının sağlanması açısından belirsizliği giderici bir yasa çıkarmasının yerinde olacağı görüşündeyim.

Aşı, Çocuk, Etkili Metot, Tedbir, Çocuğun Yüksek Yararı.

One of the most important steps for the protection of individual and public health has been the development of vaccine and its development in the context of prevention of various diseases. The element that might be considered in the field of preventive medicine, which is defined as the activity area aiming at increasing the quality of life by fighting the diseases and improving the environmental conditions, is definitely the vaccine. Despite a number of drawbacks and objections, vaccine is the most effective method to prevent diseases. The International Convention on the Rights of the Child, which many countries are party of besides our country, has adopted the principle that children should not be deprived of the right to benefit from all health services, including preventive services. For this reason, it is the responsibility of the government to ensure all the children reach to vaccine. The government has to take necessary precautions in this respect. However, there are some deficiencies and hesitant regulations in our current laws. In view of the best interests of the children, in my opinion it would be appropriate for the legislator to adopt a law to eliminate uncertainty in terms of ensuring the implementation of vaccine.

Vaccine, Child, Effective Method, Best Interests of the Child.

Giriş

Sosyal bir varlık olan insan, ilk çağlardan bu yana topluluklar halinde diğer insanlarla yaşar. Birçok iyi şeyi paylaştığı gibi bulaşıcı hastalıkları da insandan insana yayar. Bu durum karşısında kamu otoriteleri, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından yoğun çabalar sarf eder.

Birçok yeniliğe tanık olduğumuz son yüzyılda, sağlık alanındaki en önemli adımlardan biri, aşının icadı ve çeşitli hastalıkların önlenmesi bağlamında geliştirilmesi olmuştur. Bireylerin ve toplumun hastalıklardan korunmasını, hastalıklarla savaşarak ve çevre koşullarını iyileştirerek yaşam kalitesinin arttırılmasını amaçlayan faaliyet alanı olarak tanımlanan koruyucu hekimlik1 alanında ele alınabilecek unsurların başında aşı gelmektedir.

Bununla birlikte aşının fayda ve zararları konusunda toplumun genelinde ve akademik çevrelerde süregelen bir tartışma vardır. Başka bir deyişle, aşı yararlı bir tıbbi müdahale2 midir, yoksa tercihe bağlı, yarar yanında zararları da barındıran bir gereksinim midir?