Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Özkaynaklar

Rüknettin Kumkale

Özkaynaklar Hesap Grubu, işletme sahip ve ortaklarının bilanço tarihinde işletmeye yapmış oldukları sermaye yatırımlarının tutarını gösteren ödenmiş sermaye ile, sermaye yedekleri, kâr yedekleri, geçmiş yıl kârları ve geçmiş yıllar zararları ile dönemin net kãr veya zararını kapsar. Özkaynaklar Hesap Grubu, hesap planında 5 numara ile başlayan hesaplar olarak gösterilmektedir.

50. Ödenmiş Sermaye

Bu hesap grubu işletmenin kuruluşunda veya sermaye artışlarında taahhüt edilen nominal sermaye ile bunun ödenmemiş kısmından oluşmaktadır. Taahhüt Edilen Sermaye alacak bakiyesi, ödenmemiş sermaye ise borç bakiyesi verir. Böylece 50. Ödenmiş Sermaye Hesap Grubunun bakiyesi işletmenin ödenmiş sermayesini gösterir. 50. Ödenmiş Sermaye Hesap Grubu daima alacak bakiyesi verir.

İşletmeye tahsis edilen veya işletmelerin anasözleşmelerinde yer alan ve ticaret siciline tescil edilmiş bulunan sermaye tutarı bu hesapta yer alır. Kayıtlı sermaye sistemine alınan ortaklıklarda çıkarılmış sermaye gösterilir. Kayıtlı sermaye tavanı ayrıca dipnotlarda belirtilir.