Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Suçlar

Veli Özer Özbek

I. TERİM-KAVRAM-TANIM-ÇEŞİTLERİ-KOŞULLARI

5237 sayılı TCK yasalaşmadan önce konu, hukukumuzda kastın aşılması ve netice sebebiyle ağırlaşan suç ayrımı yapılarak ele alınmaktaydı1. Buna göre kastın aşılması halinin varlığı için; İlk hareket kasten yapılmalıdır; Bu hareketten istenmeyen ağır netice meydana gelmelidir; Kastın aşılmasından söz edebilmek için istenen ve gerçekleşen suçlar arasında yaralama (müessir fiil)-öldürme gibi ağırlık farkı bulunması gerekir2, nitelik farkı varsa işkence edilenin ölmesi gibi netice sebebiyle ağırlaşmış suç söz konusudur; Hareket ile netice arasında nedensellik bağı var olmalıdır; Ağır neticeden sorumluluk için yasada açıklık bulunmalıdır.

Netice sebebiyle ağırlaşmış suçlarda ise suçun oluşması için aranan neticeden başka ve fakat daha ağır bir netice meydana gelmektedir ve bu nedenle failin cezası artırılmaktadır. Bu çerçevede netice sebebiyle ağırlaşmış suçlar iki aşamada gerçekleşir: Birinci aşamada failin asıl istediği netice; ikinci aşamada ise ağır netice.

O halde suçun her iki işleniş şekli arasındaki temel fark kastın aşılmasında ağır neticenin yeni bir suç oluşturması, netice sebebiyle ağırlaşan suçlarda ise nitelik farkının ortaya çıkması ve suçun nitelikli hali olarak daha ağır cezalandırmaya yol açmasıdır. Aslında şu şekilde de ifade edilebilir: kastın aşılmasında fiil kastedilenden daha ağır bir neticenin oluşmasına sebep olmaktadır. Öyle ki, ağır netice failin kastettiği neticeden ayrı ve bağımsız bir nitelik kazanır. Netice sebebiyle ağırlaşan suçlarda ise failin istediği netice yanında başka bir neticenin oluşmasına sebep olunmaktadır. Örneğin, ırzına geçilenin ölmesi gibi (765 s.TCK m.418; 5237 s.TCK m.102/6).