Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

DNA Verileri ve Türkiye Milli DNA Veri Bankası Kanunu Tasarısı Hakkındaki Görüşlerimiz

Veli Özer Özbek

I. TERİM

Gen, bir organizmaya ait tüm genetik bilgiyi içerir. Gen analiz ise, insanın genetik özelliklerinin belirlenmesine hizmet eden bir yöntemdir. Değişik genetik analiz usullerinin varlığı “geniş anlamda gen analiz” kavramının üst bir kavram olarak kabul edilmesini gerektirir. Gerçekten “geniş anlamda gen analizi”ne çeşitli alanlarda ve farklı amaçlar için başvurulur2. Bu anlamda gen analizinin dört farklı alanda yapıldığı görülür: Fenotip alanda, kromozom alanında, gen üretimi (biyokimya) alanında ve nihayet DNA alanında. Görüldüğü üzere, DNA-Analizi gen analizin sadece bir kısmını oluşturur.

Mukayese yapabilmek bakımından diğer analiz şekilleri hakkında da kısaca bilgi verilmesi yararlı olacaktır kanısındayız:

Fenotip (Morfolojik) Analizi: Fenotip alanda gen analizi vücut yapısının şekil itibariyle analiz edilmesidir. Diğer bir değişle, incelenen kişinin genotip ve çevre tarafindan belirlenen dış görünüşünün gözlenmesiyle sınırlıdır. İncelemenin amacı, bir insanın dış görünüşündeki belirgin değişikliklerden genetik özelliklerini ortaya çıkarmaktır. Bunun için vücuda bir müdahale gerekli değildir3. Söz konusu analizi tamamlamak amacıyla ultrason incelemesi yapılabilir; böylece iç organlardaki genetiğe bağlı değişiklikler görülebilir.