Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Seçim Hakkında Genel Bilgiler

General Informations About Election

Dursun KARAMAN

Getirdiği sonuçların önemi ve zamanı olarak sık karşılaşılmasına rağmen, hem idare hem vatandaşlar nezdinde pek ilgi gösterilmeyen seçim konusuna genel olarak değinilip bilgiler toparlanmaya çalışılmış, işin teknik yanıyla ilgilenenlere ise kaynak yaratılmaya gayret edilmiştir.

Seçmen, Seçim Takvimi, Seçim Personeli, Genel ve Yerel Seçim, Referandum.

In spite that the importance and time of election results have been often compared, the subject of election for which not lots of interest has been presented in respect of administration and citizens has been mentioned just in general and it is tried to pick up some information; and it is tried to create resource for the ones interested in technical aspects of the matter.

Elector, Election Calendar, Election Staff, General and Local Election, Referendum.

2011 yılında birinci baskısı yapılan "Seçim Hukuku ve Uygulaması" kitabımda da nispeten değindiğim gibi; ülkemizdeki çok partili siyasal yaşamda sandıklar kurulunca geldiğini düşündüğümüz demokrasi anlayışının bir tezahürüdür seçim. Oy kullanan sade vatandaştan tutun, aday olan kişiler veya partiler ile seçim görevlileri dahil nüfusun büyük bir çoğunluğunu ilgilendirmekte olup aşağıda değinilen dönemler de dikkate alındığında hayatımızın içine büyük oranda girmektedir.

Geçen yıl yerel seçimin yapılması, dört ay kadar önce Cumhurbaşkanının halk tarafından oylanması, iki ay kadar önce HSYK üyelerinin seçilmesi, önümüzdeki yıl da genel seçime gidileceği derken yaşantımıza olağan şekilde giren seçim konusuna göz atma gerekliliği doğmuştur.

Basına yansıması nedeniyle akılda kalan ve hakaret kastı olmaksızın tespit amacıyla söz etmekte sakınca görülmeyen; genel seçimle iktidar olmuş hükümetin bir yetkilisinin yine bir seçim olan kısa bir süre önce HSYK seçimleri için, "... ülkenin geleceği 10.000 tane hâkim savcının kararına bağlanmamalı" ve yine başka görevlinin belirttiği, "... HSYK seçimlerinin karşı tarafça (paralel yapı olduğu iddia edilen) kazanılması halinde yok sayılacağı" ve zamanında bir mankenin, "... benim oyum dağdaki çobanın oyu ile eşit olmamalı" anlamına gelecek sözleri, hem demokrasiye bakış açımızı hem de seçime verdiğimiz önemi göstermesi anlamında tipik örneklerdir.