Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tüketici Hakem Heyetlerinde
 Yaşanan Sorunlar

Troubles Faced in Consumer Arbitration Committees

Tuğba KAYA SAL

Tüketici mahkemelerinin iş yoğunluğunu azaltmak amacıyla kurulan tüketici hakem heyetleri, bu işlevi belli bir dereceye kadar yerine getirse de; yeni Tüketici Kanunuyla, Tüketici Hukuku alanının genişlemesi ve heyetlerin alt yapı yetersizliği gibi birçok neden, bu işlevin yetkin bir şekilde yerine getirilmesini güçleştirmektedir. Bu durum, yeni önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Tüketici Hakem Heyeti, Yargı Mercii, Raportör, Huzur Hakkı, Tüketici, Satıcı, Sağlayıcı.

Even though the arbitration committees founded with a purpose to lessen the work intensity of consumer courts are able to carry out this function to a certain extent, many causes like the enlargement of the Consumer Law extent and the infrastructural insufficiency of such committees make difficult this function to be duly and effectively fulfilled. This situation renders obligatory to take new measures.

Consumer Arbitration Committee, Judicial Authority, Reporter, Honorarium, Consumer, Seller, Supplier.

I. TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNİN KURULUŞU

09.09.1995 tarihinde yayımlanan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ülkemizde tüketiciler özel bir himayeye alınmış; tıpkı İş Kanunundaki zayıf durumda bulunan işçiler gibi korunmaya başlamışlardır.

4822 sayılı Yasayla değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun tüketicilerin mağdur olduğu çeşitli alanlara yönelik özel düzenlemeler getirmiş ve hakların kullanımını kolaylaştırmıştır.

Yargının iş yükünün fazla oluşu, davaların masraflı oluşu ve uzun sürmesi nedeniyle 1995 yılında yürürlüğe giren 4077 sayılı Yasayla, tüketicilerin daha hızlı daha masrafsız çözüme ulaşabilmeleri amacıyla mahkeme dışı çözüm organı olan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri kurulmuştur. Geçen süre içerisinde Hakem Heyetleri, tüketicilerin haklarını arayabilecekleri önemli bir merci olmuştur. Böylelikle, hem tüketicilerin hak arama yolları kolaylaştırılmış, hem de mahkemelerin iş yükü azalmıştır.