Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Dijital Kitapta Telif Sorunları

Copyright Problems in Digital Book

Temel NAL

Makalede; Almanya’da Telif Hukuku alanında en çok tartışılan dijital kitaptaki telif sorunları ve bu alana ilişkin yapılan düzenlemeler incelenmektedir.

Telif Hukuku, Dijital Kitap, Adil Kullanım, Öksüz Eserler, Şahsi Kullanım, Lisanslama, Tükenme İlkesi.

In the article, the copyright problems in respect of digital book which is discussed the most in Copyright Law in Germany and the arrangements done in relation to this field are examined.

Copyright Law, Digital Book, Fair Use, Orphan Works, Personal Use, Licensing, Depletion Principle.

Dijital devrim nedeniyle Almanya’da Telif Hukuku, hukuk alanında şu an en çok tartışılan konudur. Öyle ki 26 Eylül’deki Alman Hukukçular Günü (Deutscher Juristentag) Toplantısının başlıca konusunu bu konu oluşturmuştur (Dijital Dünyada Telif Hukuku). 27 Kasım 2014 tarihinde de Alman Kitap pazarı Akademisi'nin (Akademie des Deutschen Buchhandels) bir toplantısında yine konusu “2016 Senesinin Yayın Hukuku – Yeni Hukuk, Yeni Riskler, Yeni İmkanlar” başlığıyla Telif Hukukuna ilişkin olarak belirlenmiştir.

Almanya'da da telif haklarının - en azından dijital ortamda - tamamen kaldırılmasını, eserlerin kullanıcılar ve değerlendirenler tarafından daha kolay kullanılabilirliğini ve fair use-adil kullanım- kurallarının geçerli olmasını talep edenlerden; telif hukukunun daha da genişlemesini ve emeğin ve yatırımın örneğin yayıncılar için yeni bağlantılı haklarla korunmasını ve cezai şartlarının ağırlaşmasını talep edenlere kadar bir çok görüş vardır.

Teknolojik gelişmeler dolayısıyla Telif hukuku devamlı suretle güncelleme gerektiren bir hukuktur. Ancak teknik gelişmeler, kullanım ve iş modelleri o kadar hızlı gelişmektedir ki kanun koyucular ve hukukçular yeni gelişen sorunları çözmek icin adeta bu gelişmelerle yarışmaktadırlar.