Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Karşılaştırmalı Hukuk Ekseninde
 Suç Mağduruna Yaklaşımlar

Approaches to Victim of Crime on the Axis of Comparative Law

Ali KARAGÜLMEZ

Ceza hukukundaki ve ceza muhakemesi hukukundaki sanığı önceleyen bakış tarzı, suç mağdurunu ceza adaleti sisteminde hep geride bırakmıştır. Suç mağduru, karşılaştırmalı hukuk ekseninde yakın bir tarihi gelişime sahiptir. Üstelik suç mağduru kavramı da tartışmalıdır. Suç mağdurunun, ceza hukukunda ve ceza muhakemesi hukukunda kimliğinin ortaya çıkması, belli yaklaşımları, yaşanmış süreçleri ve tecrübeleri içermektedir. Bu yazıda, karşılaştırmalı hukuk ekseninde suç mağdurunun geçirdiği süreçler ve bir kısım yaklaşımlar ele alınmıştır.

Suç, Suç Mağduru, Sanık, Karşılaştırmalı Hukukta Yaklaşımlar.

The point of view preceding defendant in criminal law and criminal procedure law has always left behind the victim of crime in the criminal justice system. A victim of crime has a recent history of development in comparative law axis. Moreover, the concept of crime victim is also controversial. The emergence of identity of crime victim in the criminal law and criminal procedure law includes certain approaches, experienced processes and experiences. In this paper, processes of crime victims experienced in comparative law and a number of approaches are handled.

Crime, Victim of Crime, Defendant, Approaches in Comparative Law.

1. GİRİŞ

Ceza kanunlarında bir konu suç olarak düzenlenirken korunan alandan, dolayısıyla da hukukî bir menfaatten söz edilir. Suç olgusunda, fail ve genellikle de bir suç mağduru söz konusudur.

Suç mağdurunun, fail ile karşılaştırıldığında aynı derecede ve önemde ele alındığını söylemek güçtür. Daha açık bir ifadeyle, uygulamada ve teoride suç mağduru, istenilen seviyede ilgiyi görememiştir. Genel olarak teoride yapılan çalışmaların suç faili üzerinde yoğunlaştığı, suç mağdurunun tek başına ele alınmasının çok nadir görüldüğü, çoğunlukla genel ceza hukuku ya da ceza muhakemesi hukuku kitaplarında birkaç başlık altında suç mağdurundan söz edilip geçildiği görülmektedir.

Yaygın olarak suç failinin haklarının gözetilmesi ve korunması insan hakları boyutunda ele alınmaktadır. Bu bağlamda “sanık hakları”na göre “suç mağdurunun hakları” çoğu zaman akla gelmemiş ya da cılız kalmıştır.