Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Muhakemesi Kanununa Göre Ceza İstinaf Kanun Yolu

Criminal Appeal Procedure According to the Code of Criminal Procedure

Mustafa ALBAYRAK

Kaldırıldığı günden beri yeniden kurulması tartışmalarının yapıldığı istinaf kanun yolu, Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenmesine rağmen henüz yürürlüğe girmemiştir. Ceza Muhakemesi Kanununda 14 maddede düzenlenen istinaf incelemesi ile ilgili, yürürlüğe girmeyen bu maddelerde yapılan değişiklikler de nazara alınarak ceza davalarında istinaf kanun yolu incelemesinin nasıl yapılacağı üzerinde durulacaktır. Yazı uygulamaya yönelik olarak hazırlanmış, konunun bilimsel tartışmaları ile lehindeki ve aleyhindeki görüşlere yer verilmemiştir.

İstinaf Kanun Yolu, İstinafa Tabi Kararlar, İstinaf İncelemesinin Aşamaları.

The appeal procedure that debates on reinstatement continued from the abolition day, didn’t come into effect although it had already arranged in Code of Criminal Procedure. How the appeal examination procedure in criminal cases which is arranged in 14 article of Code of Criminal Procedure would be made will be explained by taking into consideration the amendments made on these articles. This study is solely prepared for the practice, scientific debates and opinions for and against the subject are not included.

Appeal Procedure, Court Decision Subject to Appeal, Steps of Appeal Examination.

GİRİŞ

Çevremizden duyduğumuz ve okuduğumuz dosyalardan öğrendiğimize göre, kişiler ilk derece mahkemelerinde yargılandıktan sonra aldıkları cezaları görünce gerçekte ne ile suçlandıklarını, olayın vahametini anlamaktadırlar. Dolayısıyla, kişilere yeniden yargılanma hakkı sağlayan bölge adliye mahkemelerinin önemi daha da artmaktadır. Nitekim Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, cezai konularda iki dereceli yargılanma hakkı başlığı altında şu şekilde bir düzenlemeyi kabul etmiştir.

“Bir mahkeme tarafından cezai bir suçtan mahkûm edilen her kişi, mahkûmiyet ya da ceza hükmünü daha yüksek bir mahkemeye yeniden inceletme hakkını haiz olacaktır. Bu hakkın kullanılması, kullanılabilme gerekçeleri de dâhil olmak üzere, yasayla düzenlenir.”1

07.10.2004 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemeleri’nin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun yürürlüğe girmiş, ancak geçici 3’üncü maddesiyle, bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesi iki yıl ertelenmişti. İstinaf kanun yolu incelemesini de kurulacak bu bölge adliye mahkemeleri yapacaktır. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 15.5.2007 tarihli ve 206 sayılı kararıyla, İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Adana, Ankara, Samsun Erzurum ve Diyarbakır’ da olmak üzere 9 yerde bu mahkemelerin kurulmasına karar vermiştir.2 Mahkemeler kurulmuş; ancak henüz faaliyete geçmemişlerdir.