Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşyeri Hekimlerinin ve İş Güvenliği Uzmanlarının Eğitiminde ve Çalışma Koşullarında Ortaya Çıkan Sorunlar

Issues Occuring in the Education and Working Conditions of Occupational Physicians and Occupational Safety Specialist

Şükran ERTÜRK


Makalede, çalışma hayatında her zaman güncelliğini koruyan ve büyük bir önem arz eden, iş sağlığının ve iş güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan işyeri hekimlerinin ve iş güvenliği uzmanlarının eğitimi, çalışma koşulları ve bu kişilerin uygulamada karşılaştıkları sorunlar ilgili mevzuat, doktrin ve yargı kararları çerçevesinde araştırılıp, incelenmiş ve değerlendirilmiştir.

İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı, Mesleki Bağımsızlık, Eğitim, Çalışma Koşulları.

In this article, the education, the working conditions and the problems in practice of occupational physicians and occupational safety specialists having fundamental role to ensure occupational health and safety, being of particular importance and maintaining their actuality in working life at any time, have been researched, examined and evaluated within the framework of related legislation, doctrine and court decisions.

Occupational Physician, Occupational Safety Specialist, Professional Independence, Education, Labor Conditions.

GİRİŞ

Günümüzde iş kazası veya meslek hastalığı meydana geldikten sonra bu durumun olumsuz sonuçlarını giderici düzenlemelerle yetinmek yerine, bu tür durumların meydana gelmesini önlemeye yönelik tedbirlerin alınması gereğinin farkına varılmış ve böylece iş sağlığı ve güvenliği İş Hukukunun en önemli konularından biri haline gelmiştir.

Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi önemli bir disiplin alanı olan iş sağlığı ve güvenliğinin ayrı müstakil bir kanunla düzenlenmesi gerektiğinin farkına varılmış ve daha önce 4857 sayılı İş Kanunu1 (İK) kapsamında yer alan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemeler yürürlükten kaldırılarak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu2 (İSGK) yürürlüğe konulmuştur. Kanun hazırlanırken Avrupa Birliği Direktifleri esas alınmıştır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 20/06/2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış ve 01.01.2013 tarihinden itibaren de birçok maddesi yürürlüğe girmiştir. Bazı maddeler için 6 ay ile 2 yıl arasında değişen bir geçiş süreci öngörülmüştür.

6331 sayılı Kanun çalışma hayatımıza birçok yenilikler ve önemli gelişmeler getirmiştir. Çalışmamızda Kanunun getirmiş olduğu yeniliklerden biri olan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının eğitimi ve çalışma koşullarında ortaya çıkan sorunlar ele alınıp konuyla ilgili doktrin görüşleri ve Yargıtay kararları irdelenecektir.