Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kat Mülkiyetli Taşınmazlarda
 Kurul Kararlarının İptali Davası

Action for Annulment of Assembly Decisions on the Condominium Real Estates

Mahir Ersin GERMEÇ

Kat malikleri kurulunun toplanmasının ve alacağı kararların sözleşme, yönetim planı ile yasa kurallarına ve hakkaniyet ilkelerine uygun olması gerekir. Kat malikleri kurulunca alınan kararlar aleyhine, kat malikleri kurulu toplantısına katılan, ancak aykırı oy kullanan ya da toplantıya katılmayan her kat malikinin, Kat Mülkiyeti Kanununun 33’üncü maddesi hükmü uyarınca, anataşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine iptal davası açma hakkı ve yetkisi vardır.

Böyle bir dava açıldığında, sulh hukuk mahkemesi yargıcı; ilgilileri dinledikten, gerekli araştırma ve incelemeyi yaptıktan sonra, yönetim planı ve Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre, hakkaniyet kurallarını da gözeterek kararını verir, belirleyeceği kısa bir süre içinde karar gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini ilgiliye açıklar ve tebliğ eder.

Kat Mülkiyeti, Kat Mülkiyetli Anataşınmaz, Anataşınmazın Yönetimi, Kat Malikleri Kurulu, Kurul Kararları, Kurul Kararlarının İptali.

Condominium owners assembly and decisions should be in accordance with contract, management plan, the legal rules and fairness principles. Each condominium owner, participating to the condominium owners assembly but voting against the decisions or not participating, has the right and authority to take an action for annulment according to the provisions of Article 33 of Condominium Act to the court of peace where the premises is located against the decisions taken by condominium owners assembly.

When such a case is filed, after listening the parties and doing the necessary research and analysis, court of peace judge rules according to the management plan, Condominium Act provisions, moreover considering the fairness rules. He announces and notifies to the parties that the requirement of his rule should be fulfilled in a short period of time which would be determined by him.

Condominium, Premises with Condominium, Management of the Premises, Condominium Owners Board, Board Decisions, Annulment of Board Decisions.

GİRİŞ

Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat mülkiyeti, tamamlanmış bir yapının ya da yapıların ayrı ayrı ve başlıbaşına kullanılmaya elverişli olan bağımsız bölümleri üzerinde, arsa payı ve anataşınmazdaki ortak yerlerle bağlantılı olarak, o taşınmazın maliki ya da ortak malikleri tarafından kurulan bağımsız mülkiyet haklarıdır (m.1, m.3).

Yasada, kat mülkiyetine konu olan taşınmazın tümü “anataşınmaz” olarak tanımlanmaktadır (m.2). Anataşınmaz, bağımsız bölümlerden -ve varsa- eklentilerden ve ortak yerlerden oluşan bir bütündür1. Bu anlamda anataşınmaz, üzerinde kat mülkiyeti kurulmuş olan yapının veya yapıların yer aldığı parselden ya da parsellerden oluşur2. Anataşınmazdaki bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına sahip olanlara da kat maliki denir.

Anataşınmaz, kural olarak o taşınmazda kat maliki (bağımsız bölüm sahibi) olanların oluşturduğu kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim biçimi bu kurul tarafından kararlaştırılır (m.27).