Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İkili İntihar Girişimi Durumunda
 Birinin Hayatta Kaldığı Olgularda
 Yasal Süreç

Legal Process of Double Suicide Attempt Cases Where One Survives

Hakan HAKERİ


Kişinin cinayeti işledikten sonra intihar etmesi ve/veya iki kişinin birlikte intiharı ikili ölüm olarak tanımlanmaktadır. İkili ölümler çoğunlukla erişkin eşler veya sevgililer arasında görülmekte olup, daha çok ateşli silah yaralanması veya yüksekten atlama sonucu ölümler gerçekleşmektedir.

Bu çalışmada ikili intihar olgularında girişimde bulunan bireylerden birinin ölüp diğerinin hayatta kaldığı durumlarda hayatta kalan bireylerin yasal durumunun Türk Ceza Kanunu (TCK) 21. ve 84. maddeleri açısından tartışılması amaçlanmıştır.

İkili Ölüm, İntihar, Ceza Kanunu.

Suicide of a person after committing a homicide and/or suicide of two people together is defined as dyadic death. Dyadic deaths are mostly seen among adult spouses or lovers and deaths are mainly occurred due to firearm injuries or jumping from a height.

In this study, the legal situation of the surviving individual in cases of double suicide attempts, when one individual is died and the other one survived is aimed to discuss in terms of article 21 and 84 of Turkish Penal Code.

Dyadic Death, Suicide, Penal Code.

GİRİŞ

İki kişinin birlikte intihar etmesi veya birinin diğerini öldürüp daha sonra intihar etmesi şeklinde tarif edilen ikili ölüm nadir görülmekle birlikte sıklıkla cinayet-intihar şeklinde karşımıza çıkmaktadır1. İntihar-intihar şeklindeki ikili ölüm olgularında intihar kararı ortak bir karar iken cinayet-intihar olgularında ise kararın ortak olduğundan bahsetmek her zaman mümkün olmamaktadır.

İkili ölümler çoğunlukla erişkin eşler veya sevgililer arasında görülmektedir2. Cinayet-intihar olgularında tamamına yakını fail erkek, kurban kadın şeklindedir3. Bu olaylarda kullanılan yöntemlere baktığımızda en sık ateşli silah kullanımının olduğu görülmektedir4.

Bizim olgularımızda ise literatürdeki ikili ölüm olgularından farklı olarak, girişimde bulunulan kişilerin sevgili olmayan, aynı cinsiyette ve erişkin olmayan bireyler oldukları görülmektedir. Ayrıca bu olguları diğerlerinden ayıran en önemli fark ise intihar girişimi sonrası girişimcilerden birinin hayatta kalmasıdır.