Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdarece Verilen İhale İptal Kararlarına Kamu İhale Kurulunun Yaklaşımı

Public Procurement Board’s Approach to the Cancellation Decisions of Public Contracts By Contracting Authorities 

Deniz ARSLAN

Bu makalede, idarece verilen ihale iptal kararlarına Kamu İhale Kurulunun yaklaşımı üzerine değerlendirmelerde bulunulmaktadır.

İhale Süreci, İhalenin İptali Kararı, Kamu Yararı ve Hizmet Gerekleri, Rekabet, Tek Tarafa Borç Yükleyen Sözleşme.

In this study, Public Procurement Board’s approach to the cancellation decisions of public contracts by contracting authorities is discussed.

Tender Process, Cancellation Decision of the Public Contract, Public Interest and Public Services’ Necessities, Competition, Contracts Creating Obligations for One Party.

I. GİRİŞ

İhale süreci, ihale yetkilisince ihale onayının verildiği andan itibaren başlayan ve sözleşmenin taraflarca imzalanmasına kadar olan süreci ifade etmektedir. İhale süreci, zincirleme idari işlem olarak tabir edilen, idarenin birçok ve birbirine bağlı işleminden oluşan idare hukukuna tabi bir süreçtir. İhale sürecini bir bütün olarak disipline ederek keyfi ve öznel uygulamaların önüne geçmek amacıyla, ihale işlemlerinin yapılış usulü belli kurallara bağlanmıştır. Diğer taraftan, ihalelerin idarelerce, ihalenin herhangi bir aşamasında 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda yer alan çeşitli hükümler doğrultusunda iptal edilebilmesi de mümkündür. İdarece tesis edilen ihalenin iptali işlemi, ihale sürecini sona erdiren ve bu süreçte tesis edilmiş idari işlemleri tesis tarihi itibarıyla ve tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldıran bir işlem niteliğindedir. Bu yönüyle ihalenin iptal edilmesi işlemi, idare hukukunda geri alma işleminin tabi olduğu hukuksal rejime tabidir.1

Diğer taraftan 4734 sayılı Kanunun 56’ncı maddesindeki hüküm uyarınca, ihalenin iptaline ilişkin işlemlerden ve kararlardan, sadece şikâyet ve itirazen şikâyet üzerine alınan iptal kararlarına karşı beş gün içinde doğrudan Kamu İhale Kurumuna itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilmektedir. Dolayısıyla, ihale süreci içerisinde idareye yapılan bir şikâyet başvurusu üzerine veya itirazen şikâyet üzerine Kamu İhale Kurulu tarafından başvurunun reddine veya düzeltici işlem belirlenmesine karar verildikten sonra idare tarafından alınan iptal kararları dışındaki iptal kararlarına karşı Kamu İhale Kurumuna itirazen şikâyet başvurusunda bulunulması mümkün değildir. İhale süreci içerisinde herhangi bir şikâyet veya itirazen şikâyet başvurusu olmaksızın idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulamayacağından, bu kararlar, ancak idari yargı mercilerinde dava konusu edilebilecektir.2

Bu makalede, idarece verilen ihale iptal kararlarına Kamu İhale Kurulunun yaklaşımı üzerinde değerlendirmelerde bulunulacaktır.