Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna Göre Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesinin Şekli

The Form of Prepaid Residential Property Sales Contract Under the Law No.6502 on Consumer Protection

Umut YENİOCAK

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda, ön ödemeli konut satış sözleşmesinin şekline ilişkin yeni kurallara yer verilmiştir. Bu kuralların temel amacı tüketicinin korunmasıdır. Bununla birlikte, hem Kanunda hem de Yönetmelikte kullanılan ifadeler, birçok tereddüde sebep olacak derecede hatalar ve belirsizlikler içermektedir. Kanunda ve Yönetmelikte ön ödemeli konut satış sözleşmesinin tapuda resmî şekilde ya da noterde satış vaadi şeklinde yapılması öngörülmüştür. Kanunda ve Yönetmelikte yer alan düzenleme, sözleşmenin kurulması aşamasında arsa payının tüketiciye devri şartını içermektedir. Bu şartın öngörülmüş olması sebebiyle, ön ödemeli konut satış sözleşmesi, uygulamada daha çok noterde satış vaadi şeklinde kurulacaktır.

Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi, Tüketici, Tüketici İşlemi, Tescil, Sözleşmenin Şekli, Şekle Aykırılığın Sonuçları, Satış Vaadi, Taşınmaz Satış Sözleşmesi, 6502 Sayılı Kanun, Tüketicinin Korunması.

Law No.6502 on Consumer Protection is devoted to new rules on the form of prepaid residential property sales contract. The main purpose of these rules is to protect consumers. However, both the expressions used in the Law and in the Regulations include errors and uncertainties that can cause a lot of hesitation. Prepaid residential property sales contract must be concluded officially at the land registry office or promise of sales contract at the notary, under the Law and Regulation. The Provisions in Law and Regulation include the condition of transfer of land share. Due to this condition, the prepaid residential property sales contracts will be concluded in the form of promise of sales contract at the notary, mostly.

Residential Property Sales Contract, Consumer, Consumer Transaction, Registration, The Form of Contract, The Consequences of the Breach of Form, Promise to Sell, Immovable Property Sales Contract, Law No.6502, Protection of Consumer.

I. ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Yürürlükten kalkan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre uygulama alanı oldukça genişleyen 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ön ödemeli konut satışı sözleşmesi özel olarak düzenlenmiştir1. Daha önce yürürlükte olan 4077 sayılı Kanun döneminde ön ödemeli konut satışı sözleşmesi, kampanyalı satışlara ilişkin hükümler çerçevesinde ele alınmaktaydı.

Tüketicileri mağdur eden önemli bir sorun haline gelen bu konunun Kanunda özel olarak düzenlenmesi isabetli olmuştur. Bununla birlikte, Kanunda kabul edilen hükümlerin ihtiyaca ne derece cevap verebileceği ve ne derece uygulanabilir olduğu tartışılır.

Kanunda ve Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelikte2, sözleşmenin şekli bakımından özel bir düzenlemeye yer verilmiştir (TKHK m.41 ve Yön. m.6, m.7). Çalışmamızda esas olarak üzerinde durulacak konu, şekil bahsinden ibarettir. Ön ödemeli konut satış sözleşmesine ilişkin Kanunda ve Yönetmelikte yer verilen diğer kurallar belirtilmekle yetinilecektir. Bahsi geçen kuralları şöyle özetleyebiliriz: