Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bazı Kamu Alacaklarının
 Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin
 6552 Sayılı Kanun Uygulaması

Practice of the Act No.6552 on Restructuring Some Public Receivables

İmdat TÜRKAY

Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6552 sayılı Kanunla, büyük bir vatandaş kitlesini çok yakından ilgilendiren önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda; vergi/ceza borcu olan mükelleflere, emlak vergisi borcu olanlara, sosyal güvenlik primi borcu olan işverenlere, motorlu taşıtlar vergisi borcu olan ve araçlarının fenni muayenesini yaptırmayan araç sahiplerine, trafik para cezaları dahil haklarında idari para cezası kesilenlere, öğrenim ve katkı kredisi borcu olanlara yönelik olarak borçlarını yapılandırma ve taksitler halinde ödeme imkânı getirilmiştir.

Bu çalışmamızın konusunu oluşturan vergi, vergi cezası ve idari para cezası borcu olan mükelleflere/kişilere ise, birikmiş borçlarının yapılandırılmasına imkân veren bir düzenleme yapılmıştır. Ayrıca, sadece bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri için, kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların vergi dairelerine beyan edilmesi suretiyle kayıtların düzeltilmesine imkân veren bir düzenleme de yapılmıştır.

Vergi Borcu, Kesinleşmiş Vergi Borçları, Güncelleme Oranı, Gecikme Zammı/Faizi, Vergi Borçlarının Yapılandırması, İdari Para Cezası, Kasa Affı, Araç Muayenesi, Borçların Ödenmesi.

With the Act no.6552 on restructuring some public receivables, important arrangements interesting very closely large citizen masses are realized. In this context; restructuring debts and paying by installments facility is brought to taxpayers having tax/fine debt, those having estate tax debt, employers having social security premium debt, vehicle owners having motor vehicle tax debt and passing over the technical inspection of his vehicle, those imposed an administrative fine including tickets and those having education and contribution loan debt.

An arrangement which is constituting the subject of this study is made giving the opportunity to taxpayers and individuals having tax, tax fine and administrative fine debt to restructure his accumulated debt. In addition for corporate taxpayers keeping books on the basis of balance, an arrangement is made to adjust the records by declaring to tax offices the ready cash which does not exist in the enterprise and receivables from shareholders.

Tax Debt, Defined Tax Debts, Actualization Ratio, Default İnterest, Tax Debts Restructuring, Administrative Fine, Cash Remission, Vehicle İnspection, Debt Repayment.

I. GİRİŞ

Bilindiği üzere, 03.06.2014 tarihinde TBMM Başkanlığına verilen “Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 10.09.2014 tarihli ve 6552 sayılı “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun” adıyla yasallaşmış ve 11.09.2014 tarihli ve 29116 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Söz konusu Torba Kanunda yer alan ve yapılandırılması öngörülen kamu alacaklarından bazıları vergi daireleri ve gümrük idareleri tarafından tahsil edilen vergiler, vergi cezaları ve diğer alacaklar; belediyeler tarafından tahsil edilen emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, vergi cezaları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ve diğer alacaklar ile Sosyal Güvenlik Kurumunun sosyal güvenlik primi, idari para cezası ve genel sağlık sigortası primi alacaklarıdır.

Kanun Teklifinin Genel Gerekçesinde belirtildiği üzere; teklifle bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmak suretiyle kamuya olan borçların enflasyon oranına endekslenerek ödenmesi, kamu ile olan mali ilişkinin belli bir plana göre çözüme kavuşturulması, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir niteliğinin korunması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, özel sektörün kamuya olan borç yükünün azaltılması, maliye ve para politikalarının daha etkin kullanılması amaçlanmakta olup; Maliye Bakanlığına ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerince takip ve tahsil edilen alacaklar için uzun süreli taksitle ödeme imkânının sunulması, kesinleşmiş vergi alacaklarının yeniden yapılandırılması ve ilaveten bazı kanunlarda değişiklikler yapılması öngörülmüştür.1

6552 sayılı Kanunun 73’üncü maddesinde Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen bazı amme alacakları ile büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin ve belediyelerin bazı alacaklarının yeniden yapılandırılması ile Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen bazı amme alacaklarının terkinine ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Aynı Kanunun 74’üncü maddesinde yer alan hükme göre ise; bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerine, 31.12.2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ile işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltmeleri ve böylece kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmeleri imkânı verilmektedir. Ayrıca, Kanunun 79’uncu maddesinde yapılan düzenlemeye göre, Kanunun yayımlandığı 11.09.2014 tarihi itibarıyla, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenesi yaptırmaları gerektiği halde muayenelerini süresinde yaptırmamış olanlara bir imkân sağlanmaktadır.