Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdari Yargıda İstinaf Uygulaması

Application of Appeal in Administrative Justice

Nurettin BİLİCİ


İdari yargıda, 28 Haziran 2014 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6545 sayılı Kanunla getirilen istinaf hükümlerinin uygulanması ve yürürlüğü incelenmiş ve anılan Kanunla getirilen yenilikler üzerinde durulmuştur.

İdari Yargı, İstinaf, İstinaf Mahkemesi, Temyiz, İvedi Yargılama Usulü.

In the article, the implementation and execution of the appeal provisions brought in administrative justice by the Act no.6545 issued in the Official Gazette on 28 June 2014 is reviewed and the changes brought with this law is analyzed.

Administrative Justice, Appeal, Appeal Court, Cassation, Speedy Trial Procedure.

28 Haziran 2014 tarihli Resmî Gazete’de Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 6545 sayılı Kanun yayımlanmıştır. Kanun başlığında Ceza Kanunu ifadesi kullanılsa da içeriğin önemli bir kısmı idari yargılama alanında istinaf mahkemeleri kurulması ile ilgilidir.

Bilindiği üzere, hukuk yargılaması alanında istinaf mahkemelerinin kurulması ile ilgili yasal düzenleme yapılmasına rağmen henüz altyapı oluşturulamadığı için uygulama başlatılamamıştır.

Yeni Kanunla, yasakoyucu hukuk yargılaması alanında başlatılamayan uygulamayı idari yargılama alanında başlatmayı hedeflemiştir. Mevcut idari yargı uygulamasındaki vergi-idare mahkemeleri, bölge idare mahkemesi ve Danıştay sistemi istinaf yargılaması usulüne dönüştürülmektedir.