Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ticari Faaliyeti Olmayan Limited Şirketin, Emekli Ortağından Sgdp Kesilemeyeceğine İlişkin Yargı Kararı

Vakkas DEMİR

SGK, limited şirket vergi kaydını kapatsa bile, ticaret sicil kaydı devam ediyorsa, bu şirketin emekli ortağına sosyal güvenlik destek primi borcu çıkarmaktadır. Ancak Yargıtay kararları, ticari faaliyeti olmayan şirketin ortağına sosyal güvenlik destek primi borcu çıkartılamayacağı yönündedir. 

Limited Şirket, Ticari Faaliyet, Sosyal Güvenlik Destek Prim Borcu.

I. GİRİŞ

Yazı konumuzla ilgili olarak en başta şunu paylaşalım. Tek ve yalın bir cümleyle SGK, bu konuda güncel çalışmıyor. Vatandaş yıllar önce emekli oluyor, emekli olduktan sonra şirket ortağı oluyor. Emeklilikten sonra şirket ortağı olduğu için sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesilmesi gerektiği halde, SGK vatandaşa zamanında bildirim yapmıyor. Yıllar sonra SGK durumu fark ediyor ve vatandaştan SGDP borcunu faiziyle geri istiyor.

Yani, SGK mevzuatında emeklilikten sonra çalışanların maruz kaldıkları SGDP uygulaması çok can yakıyor. SGK’nın uyguladığı her mevzuat hukuki olmayabiliyor. Hukuki olmadığı için de yapılan işlem yargıdan dönüyor.

Bu makale çalışmamızda, emeklilikten sonra şirket ortağı olanlara SGK tarafından tahakkuk ettirilen SGDP borcunun, şirketin ticari faaliyeti yoksa SGDP kesilemeyeceğini, örnek yargı kararıyla açıklamaya çalışacağız.