Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnternet Alan Adları ve Bazı Hukukî Sorunlara İlişkin Yargı Kararları

Internet Domain Names and Judicial Decisions on Some Legal Issues

Ali KARAGÜLMEZ

Bu makalede, internet alan adları genel olarak ele alınmıştır. Alan adlarının; tarihçesi, ne olduğu, IP numarası, yapısı, önemi ortaya konulmuştur. Daha sonra bazı hukukî sorunlara ilişkin yerel mahkeme ve Yargıtay kararları başlıklar halinde incelenmiştir.

İnternet Alan Adı, IP Numarası, Yargı Kararları.

In this article, internet domain names in general are discussed. Domain names, history, whatever it was, IP number, structure, importance has been demonstrated. Then some legal issues related to the decisions of local courts and the Court of Cassation decisions were examined by titles.

Internet Domain Name, IP Number, Judicial Decisions.

1. GİRİŞ

Günümüzün bir numaralı iletişim aracı olan internette alan adı, çok fazla akla gelmese de oldukça önemli bir işleve sahiptir. İnternete farklı amaçlarla girilmektedir. Bunlar içerisinde elektronik ticaret, bilgi edinme, ödeme ve benzeri işlem yapma, aktivizm … öne çıkan başlıklar olarak belirtilebilir. İnternete girenlerin ulaşmak istedikleri siteleri bulabilmeleri için gerekli olduğu kadar, internet kullanıcılarının kendi sitelerine erişmelerini sağlamak isteyenler için de internet alan adları, hem gerekli hem de etkin bir role sahiptir.

İnternet alan adlarının sahip olduğu önem ve potansiyel, pek çok hukukî sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu uyuşmazlıkların özel hukuk bakımından yoğun bir kısmının da, (elektronik) ticaret hukuku alanında olduğu görülmektedir.

2. TARİHİ GELİŞİMİ

İnternet1, 1969 yılında ABD tarafından çeşitli bilgisayar siteleri arasında savunma araştırmaları ve işbirliği düşüncesiyle oluşturulan Arpanet (Advanced Research Project Agency Network) projesiyle başlamıştır. Çoğunluğu büyük üniversitelerden oluşan bu sitelerde, akademisyenler ile özellikle savunma için uygun konularda elektronik posta yoluyla bağlantı kurulması, oluşturulan tartışma grupları ile veriler ve dosya transferi sağlanması hedeflenmiştir. 1980’li yılların sonlarında, ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) kendi bilişim ağını kurmuştur. 1990 yılında ise fonksiyonları devam etmesine rağmen Arpanet’e son verilmiştir2.