Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ortaklık Halinde Faaliyette Bulunan Avukatların Vergilendirilmesi

Rüknettin KUMKALE

1. ORTAKLIK HALİNDE FAALİYET GÖSTEREN AVUKATLARIN HUKUKİ STATÜSÜ

Avukatların ortaklık kurmaları mevzuatımıza 1136 sayılı Avukatlık Kanununda değişiklik yapan ve 10.05.2001 tarihli ve 24398 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 02. Mayıs.2001 tarihli ve 4667 sayılı “Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la girmiş bulunmaktadır. Yapılan değişiklikle, yeniden düzenlenen Avukatlık Kanununun 44’üncü maddesinin (B) bendi gereğince Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan “Avukatlık Ortaklığı Yönetmeliği” 25.11.2001 tarihli ve 24594 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

Avukatlık Kanununun 44’üncü maddesine göre avukatlar, mesleki çalışmalarını aynı büroda birlikte veya avukatlık ortaklığı şeklinde de yürütebilirler. Birlikte çalışmadan kasıt, aynı baroya kayıtlı birden çok avukatın mesleki çalışmalarını bir büroda yürütmeleri anlamında bulunmaktadır. Bu birlikteliğin tüzel kişiliği bulunmamaktadır ve yapılan iş ticari sayılmamaktadır. Bu açıdan vergilendirme bakımından şahıs şirketlerinin tabi olduğu hükümlere tabi bulunmaktadır.

Avukatlık ortaklığı, aynı baroya kayıtlı birden çok avukatın Avukatlık Kanununa göre mesleklerini yürütebilmeleri için oluşturdukları bir tüzel kişiliktir. Avukatlık ortaklığı, birden fazla ortağın bir sözleşme çerçevesinde toplanmalarıyla oluşmaktadır. Bunun için her şeyden önce, ortaklığı oluşturan avukatların aynı baroya kayıtlı bulunmaları zorunluluğu bulunmaktadır. Bu açıdan ayrı barolara kayıtlı avukatların bir ortaklık oluşturmalarına olanak bulunmamaktadır.