Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İspat Hukuku Açısından Blockchain Teknolojisi ve Akıllı Sözleşmeler

In Terms of Proof Law Blockchain Technology and Smart Contracts

Asil KOCAÇINAR

Başta Bitcoin olmak üzere, kripto para birimlerinin ve kripto para kavramının giderek daha da bilinir hale gelmesi; bu kripto paraların özünü teşkil eden Blockchain’i de oldukça önemli bir hale getirdi. Uçtan uca bir şifreleme (P2P) sayesinde hem oldukça gizli hem de oldukça güvenli iletişim yapısı ile çeşitli işlemler meydana getirebilen blockchain ağları, aynı zamanda hukuki işlem tesisi açısından da tartışılır bir hale geldi. Bu teknoloji ile yapılan işlemlerin, gerek hacim gerek ihtiva ettiği parasal değer açısından her geçen gün daha da artıyor oluşu, bu konuya ilişkin hukuki bilgi üretimini elzem kılıyor. Çalışmamızda; blockchain teknolojisi ile tesis edilen işlemlerin ispat hukuku açısından irdelenmesi ve özellikle Akıllı Sözleşmelerin niteliği ele alınacaktır.

Blockchain, Kripto Para, Bitcoin, Akıllı Sözleşme, Delil, İspat, Medeni Usul Hukuku.

Cryptocurrencies and its concept - especially Bitcoin are becoming more and more known, and it has made the Blockchain very important, which is the essence of cryptocurrencies. Blockchain networks, which can create various transactions with both a highly confidential and highly secure communication structure thanks to an peer-to-peer encryption (P2P), have also become controversial in terms of implementation of legal action. The fact that transactions made with this technology are increasing day by day in terms of both volume and monetary value makes it essential to produce legal information on this subject. In our study; the examination of transactions established with blockchain technology in terms of proof law and especially the nature of smart contracts will be discussed.

Blockchain, Cryptocurrency, Bitcoin, Smart Contract, Evidence, Proof, Civil Procedure Law.

Tüm dünyayı etkisi altına alan 2008 Küresel Krizinin ardından; gerçek veya tüzel bir üçüncü kişinin dahlinin olmadığı, gizlilik ve güvenin esas teşkil edeceği bir ödeme sistemi yaratma ihtiyacı gündeme geldi. Bu ihtiyacın sonucunda Kripto Para olarak adlandırılan, arkasında herhangi bir devlet, kurum, banka veya iktisadi kuruluşun olmadığı ödeme araçları yaratılmaya başlandı. O günlerden günümüze değerini neredeyse sürekli arttıran ve her geçen gün daha geniş halk kitlelerince konuşulmaya ve talep edilmeye başlanan Kripto Paralar, elbette temelindeki teknolojik sistemi de daha bilinir kıldı.

Esasında 1991 yılında icat edilen Blockchain teknolojisi, başta Bitcoin olmak üzere birçok Kripto Paranın temelini teşkil ediyor. Her ne kadar daha ön planda ve daha bilinir olan Kripto Paralar olsa da, bu Kripto Paralar varlığını Blockchain teknolojisine borçlu. Zira, her geçen gün daha çok kişinin güvenerek yatırım yaptığı Kripto Paralar, bu güveni Blockchain sayesinde edindi.

Tarih boyunca farklı nesneleri takas aracı olarak kullanan insanoğlu, oldukça uzun bir süredir değişim aracı olarak parayı kullanmakta. Paranın bu kadar yaygınlaşmasını ve para nesnesine bu güven duygusunu sağlayan ise arkasındaki devlet otoritesidir. Gerçekten de devletler, merkez bankaları eliyle, piyasada dolaşımda bulunan paranın istikrarını sağlamakta mutlak yetkili haldedir. Bu durum, insanların yüzyıllardır parayı güvenerek kullanmasını sağlamıştır.