Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu İhale Hukuku Bağlamında
 Yapım İşleri Sözleşmelerinde Mücbir Sebebe Dayalı Süre Uzatımı Verilmesi

Giving Time Extension in Construction Contracts Based Upon the Force Major Within the Context of Public Procurement Law

Salim DEMİREL

İşin süresi, yapım işlerinde sözleşmenin esaslı unsurlarından biridir. Bu nedenledir ki Yapım işleri Tip Sözleşmesinin 9’uncu maddesine işin, işyeri teslim tarihinden itibaren kaç gün içinde tamamlanarak geçici kabule hazır hale getirilmesi gerektiğine dair hüküm koyulması gerekmektedir.

İşin sözleşmede belirlenen zamanda tamamlanıp geçici kabule hazır hale getirilmemesi durumunda ise gecikilen her gün için, sözleşmesinde öngörülen günlük gecikme cezasının uygulanması gerekmektedir. Mücbir sebep durumlarında işin sözleşmede öngörülen tarihte bitirilmesi mümkün olamayabilmektedir. Bu çalışmada yapım işlerinde mücbir sebebe dayalı süre uzatımı verilmesi konusu işlenecektir.

İhale, Mücbir Sebep, Süre Uzatımı, Sayıştay.

Duration of the work is one of the essential elements of the contract. For this reason, a provision determining how many days after the date of workplace is delivered, the work should be completed and made ready to the temporary admission should be mentioned in the 9th article of the Standard Construction Contract.

In the case when the work cannot be completed and made ready to temporary admission in the determined time, the late fine stipulated in the contract should be exercised for each day delayed. But in force major cases the completion of the work in time as specified in the contract couldn’t be possible. In this study giving time extension based upon force major in construction works will be dealt.

Tender, Force Major, Time Extention, Court of Accounts.

1. GENEL OLARAK

İşin süresi, yapım işlerinde sözleşmenin esaslı unsurlarından biridir. Bu nedenledir ki 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 27’nci maddesinde idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar arasında, “İhale konusu işin başlama ve bitirme tarihi” de sayılmış bulunmaktadır. Yine 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun 7’nci maddesinde, düzenlenecek sözleşmelerde bulunması zorunlu hususlar arasında, “sözleşmenin bedeli, türü ve süresi”ne yer verilmiştir. Bu çerçevede Yapım İşleri Tip Sözleşmesinin 9’uncu maddesine işin, işyeri teslim tarihinden itibaren kaç gün içinde tamamlanarak geçici kabule hazır hale getirilmesi gerektiğine dair hüküm koyulması gerekmektedir. İşin sözleşmede belirlenen zamanda tamamlanıp geçici kabule hazır hale getirilmemesi durumunda ise gecikilen her gün için sözleşmesinde öngörülen günlük gecikme cezasının uygulanması gerekmektedir.

Aslolan işin sözleşmesinde öngörülen zamanda bitirilmesi ya da sözleşmede belirlenen zamanda bitirilmemesi durumunda gecikilen her gün için sözleşmede öngörülen günlük gecikme cezasının uygulanmasıdır. Ancak bazı durumlarda işin sözleşmede öngörülen tarihte bitirilmemesi durumunda yükleniciye gecikme cezasının uygulanmaması gerekmektedir. Söz konusu durumlar mücbir sebep halleri ve idareden kaynaklı nedenlerle süre uzatım verilmesi gereken durumlardır.

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun 10’uncu maddesinde mücbir sebep sayılan haller ve bu hallerin mücbir sebep olarak kabul edilebilmesi için gerekli şartlar, aynı Kanunun 23’üncü maddesinde ise mücbir sebeplerden dolayı sözleşmenin feshi düzenlenmiş bulunmaktadır. Ayrıca Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 29’uncu maddesinde de bu hususa ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.