Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

1865 Tarihli Dilaver Paşa
 Nizamnamesinden
 1985 Tarihli Maden Kanununa…

Remzi ÖZMEN

Bu ayki Terazinin Dengesini, Soma’daki madende ölen işçilerin anısına adamak istedim; bu amaçla, mevzuat düzleminde madencilik tarihimizin kısa bir özetini yapmaya çalıştım.

Madencilik mevzuatımızın temeli, 1865 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesiyle atılmış, 1869 tarihli Maadin Nizamnamesiyle biçimlendirilmiştir.

10.9.1337 (1921) tarihli ve 151 sayılı Ereğli Havzai Fahmiyesi Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanunun 2’nci maddesi, “Maden işlerinde amelenin cebren istihdamı ve angarye suretiyle her hangi bir işe sevki ve maden ocakları dahilinde on sekiz yaşından dun olanların istihdamı memnudur.” hükmünü; 8’inci maddesi, “Mesaii yevmiye alelitlak sekiz saattir. Bu müddetten fazla çalışmağa hiç bir işçi icbar edilemez. / Saati mesai haricinde tarafeynin rıza ve muvafakatiyle iki kat ücrete tabidir. Tahtezzemin mesafede nüzul ve suut için geçen müddet sekiz saate dahildir. ” hükmünü; 9’uncu maddesi ise “Amelenin ahvali sıhhiye ve hayatiyeleriyle hukuku umumiyelerine mütaallik işbu mevadı ifa etmeyen madenci ve mültezimlerin ruhsatname, şartname ve imtiyazları fesholunur.” hükmünü içermektedir.