Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Çoğalan Vergi Uyuşmazlıkları ve Azaltılmasına Yönelik Önlem Arayışları

Increasing Tax Disputes and Seeking for Reduction Measures

Nurettin BİLİCİ

Vergi uyuşmazlıklarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden Hükümet tarafından uyuşmazlıkları azaltıcı yönde önlemler araştırılmaya başlanmıştır. Bu doğrultuda yeni düzenlemeler getirilmiştir. Çalışmada vergi uyuşmazlıklarının artış nedenleri üzerinde durulmaktadır. Ardından da getirilen yeni düzenlemeler ele alınmaktadır. Ayrıca, getirilen düzenlemelerin uyuşmazlık sayısını azaltıp azaltamayacağı da değerlendirilmektedir.

Vergi, Vergi Uyuşmazlığı, İzaha Davet, Cezada İndirim, Uzlaşma.

The number of tax disputes are increasing day by day. Therefore, measures to reduce the disputes have been investigated by the Government. New regulations have been introduced in this direction. This study focuses on the reasons for the increase in tax disputes. Then, the new regulations introduced are examined. In addition, it is also evaluated whether it will reduce the number of disputes.

Tax, Tax Dispute, Invitation to View, Reducing of Punishment, Reconciliation.

GİRİŞ

Sayıları hızla artan uyuşmazlıklar Hükümeti uyuşmazlık azaltıcı önlem arayışına sevk etmiştir. 2019 yılı sonunda 7194 sayılı Torba Kanun ile yapılan düzenlemelerle vergi uyuşmazlıklarının azaltılmasına yönelik yeni uygulamalar yürürlüğe girdi. (RG 7.12.2019)

Bu uygulamalardan bir kısmı, mevcut cezalarda indirim (VUK m.376), izaha davet (VUK m.370), uzlaşma (VUK Ek maddeler) müesseselerinin alanlarının genişletilmesine yönelik; bir kısmı da yeni yöntemler getirilmesine yöneliktir.

Getirilen yeni yöntemler arasında, açtığı davadan vazgeçene indirim (VUK m.379) ve vergi idaresine, kaçakçılık eylemleri içinde olduğu tahmin edilen mükellefin mükellefiyet kaydının terkini yetkisi verilmesi (VUK m.160/A) gibi düzenlemeler bulunmaktadır.

Bu çalışma ile öncelikle vergi uyuşmazlıkları sayısındaki hızlı artışın tespiti yapılacak ve getirilen yeni düzenlemeler açıklanacaktır. Ardından artış nedenleri üzerinde durulacak ve artışı azaltmaya yönelik getirilen düzenlemelerin çare olup olmayacağı değerlendirilecektir.

Bu değerlendirme yapılırken Hükümetin aynı tarihlerde uygulamaya dâhil ettiği gelir artırıcı düzenlemeler üzerinde de durulacaktır.

I. UYUŞMAZLIKLAR ARTIYOR

Ceza mahkemelerinde özel kanunlar uyarınca açılan davalar içinde Vergi Usul Kanunu’na muhalefetten açılan dava sayısı ve oranı:

- 2004 yılında %0,6 iken

- 2016 yılında %5,9’a yükselmiştir.1