Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Cezaların Ertelenmesinde Lehe ve Aleyhe Hükümlerin Uygulanması

Hüsnü Aldemir

Leh ve aleyhe değerlendirme açısından 647 sayılı Kanun’un 6. ve 765 sayılı Kanun’un 95. maddesi ile 5237 sayılı Kanun’un 51. maddesi karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.

Cezanın Ertelenmesi, Hapis, Hafif Hapis, Ağır Hapis, Para Cezası, Ağır Para Cezası, Lehe ve Aleyhe Uygulama, Mahkumiyet, Erteleme Kararı, Koşullu Erteleme, Denetim Altında Bulundurma, Uzman Kişinin Görevlendirilmesi, Cezanın Ertelenmesinde Rehberin Görevi, Tedbire Aykırı Davranmak, Cezanın İnfaz Edilmiş Sayılması, Evrakta Sahtecilik Suçu.

I- Genel Olarak

İşlediği suçtan dolayı ağır veya hafif para veya bir yıla kadar (bir yıl dahil) ağır hapis veya iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis veya hafif hapis cezasına mahkum edilen kişinin cezası 647 sayılı Kanunun 6. maddesi gereğince ertelenebilir.

Bu süre; suç tarihinde 18 yaşını doldurmamış olanlar ile 65 yaşını ikmal etmiş bulunanların mahkûm oldukları ağır hapis cezası iki yıldan, hapis veya hafif hapis cezası üç yıldan fazla olmadığı hallerde erteleme kararı verilir.

Uygulama yasası gereğince ağır hapis cezası, hapis cezasına; ağır para cezası, adli para cezasına; hafif para cezası ise idari para cezasına dönüştürüldüğü dikkate alınmalıdır.