Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sadettin Keskin Başvurusu (Başvuru Numarası: 2014/11170)

Caner GAZİ

Başvurucu ihbar ettiği bir kaçakçılık eylemi üzerine kanunun öngördüğü ikramiyeyi talep etmiştir. Ancak değişik tarihlerde idareye yönelttiği başvurulardan sonuç alamamıştır. Başvurucu hak ettiği ikramiyenin tespiti için idare mahkemesine başvurmuştur. Ancak idare mahkemesinden lehine bir sonuç alamamış ve mahkemenin makul süre açısından adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini iddia etmiştir. Anayasa Mahkemesi bu iddiayı haklı bulmuştur.

Adil Yargılanma, Hukuk Devleti, Makul Süre, Hukuki Çare, Vatandaş.

The applicant demanded a monetary prize according to anti-smuggling law for informing an unlawful act. The applicant demanded his prize for multiple times but these demands were not satisfied. The applicant applied to Administrative Court for determination of the amount of monetary prize. But the applicant did not get a result in his favor in the Administrative Court and claimed reasonable time for fair trial has expired. The Constitutional Court accepted this claim justified.

Fair Trial, Rule of Law, Reasonable Time, Legal Remedy, Citizen.

A. Karara Konu Olayın Özeti

Başvurucu kaçakçılık yapıldığı iddiasıyla bir özel hukuk tüzel kişisi şirket hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığına şikâyette bulunmuştur. Başvurucu değişik tarihlerde şikâyet süreci hakkında bilgilendirilmek ve söz konusu şirket hakkında gerekli işlemlerin yapılması için idari başvurularda bulunmuştur. Başvurucu nihayet Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında hak ettiği ikramiyenin tespiti ve kendisine ödenmesi için Ankara 15. İdare Mahkemesinde dava açmıştır.

Ankara 15. İdare Mahkemesi 05.11.2009 tarihli kararında, İdari Yargılama Usulü Kanununun 2’nci maddesi kapsamında idari yargıda sadece iptal ve tam yargı davalarının açılabileceğine, idari karar niteliğinde bir kararın mahkeme tarafından verilemeyeceğini hükmetmiştir. Ankara 15. İdare Mahkemesi kesin ve yürütülmesi zorunlu bir idari işlem olmadığından, ihbar ikramiyesinin tespitine ilişkin talep hakkında karar verilemeyeceğinden davanın usulden reddedilmesi gerektiğine karar vermiştir.

Karar Danıştay 10. Dairesi tarafından 11.04.2013 tarihinde onanmıştır. Karar düzeltme talebi ise aynı daire tarafından 24.04.2014 tarihinde reddedilmiştir.

Başvurucu 02.07.2014 tarihinde anayasa mahkemesine bireysel başvuru yoluyla müracaat etmiştir.

B. Çözümü Gereken Hukuki Sorun

Olayda çözümü gereken hukuki sorun yargılamanın makul süreyi aşıp aşmadığı çerçevesinde adil yargılanma hakkının ihlal edilip edilmediğidir.

C. Mercilerin Görüşleri

Anayasa mahkemesi makul süre açısından yaptığı değerlendirmede adil yargılanma hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşmıştır.