Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İsmail Tuzcu Başvurusu (Başvuru Numarası: 2019/2141)

Caner GAZİ

Anayasa Mahkemesine konu olan başvuruda, başvurucu işçilik alacakları için açtığı davanın makul süreden uzun sürmesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini iddia etmiş ve bireysel başvuru yoluna gitmiştir. Anayasa Mahkemesi başvuruyu incelemiş ve iddianın haklı olduğuna karar vermiştir.

Adil Yargılanma, Makul Süre, İşçi, Alacak, Sosyal Devlet.

In the application which is the subject of the Constitutional Court, the applicant alleged that his right to fair trial was violated because of the lawsuit he filled for labor claims lasted longer than reasonable time. The Constitutional Court examined the application and decided that the claim is justified.

Fair Trial, Reasonable Time, Worker, Labor Claim, Social State.

A. Karara Konu Olayın Özeti

Başvurucu 13.07.2012 tarihinde işçilik alacakları için dava açmıştır. Açılan davanın sonucunda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 17.12.2018 tarihinde kararı onamış ve karar kesin hüküm haline gelmiştir.

Başvurucu işçilik alacaklarına ilişkin yargılamanın makul süreden uzun olması sebebiyle 16.01.2019 tarihinde adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla bireysel başvuruda bulunmuştur.

Anayasa mahkemesi bireysel başvuru sonucunda işçilik alacaklarına ilişkin yapılan yargılamanın 6 yıl 5 ay ve 4 gün sürmesinden dolayı yargılama için makul kabul edilebilecek sürenin aşıldığından başvurucuyu haklı bulmuştur.

B. Çözümü Gereken Hukuki Sorun

Bireysel başvuruya konu olayda çözümü gereken hukuki mesele yargılama süresinin adil yargılanma hakkı kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğidir.

C. Mercilerin Görüşleri

Anayasa mahkemesi hukuk mahkemelerinde görülen ve işçinin emeğinin karşılığı olan işçilik ücreti için açtığı davanın 6 yıl 5 ay ve 4 gün sürmesinin adil yargılanma hakkının ihlali olduğuna karar vermiştir.