Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Posta Hizmetleri Sektöründe Uygulanan İdari Yaptırımların Bağlı Olduğu Hukuksal Düzen

Legal Framework which Applies to Administrative Sanctions in the Field of Postal Services Sector

M. Aytaç ÖZELÇİ

6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu, posta sektörünün serbestleştirilmesi sürecinde etkin düzenleme ve denetim yoluyla rekabetçi bir piyasanın oluşturulması ve Avrupa Birliği düzenleyici çerçeve direktifine uyum sağlanması hedeflerinin gerçekleştirilmesi amacıyla yürürlüğe girmiştir. Yeni düzende işletmecilik ile regülasyon işlevi birbirinden ayrılmış; sektörün düzenleme ve denetim yetkisi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na tanınmıştır. Kurum bilgi teknolojileri, elektronik haberleşme ve posta hizmetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmecilerin yasa ve ikincil düzenlemelerle belirlenmiş kuralları ihlal etmesi durumda idari yaptırım uygulama yetkisine sahiptir. Bu yaptırımlar idari para cezası, yetkilendirmenin iptali ve diğer idari tedbirler olarak sınıflandırılır. Kurum idari yaptırım yetkisini, rekabete dayalı piyasanın kendine özgü hassas dengesini; hukuk devleti ile suç ve cezada kanunilik ve ölçülülük ilkelerini gözeterek kullanmalıdır.

Bilgi Teknolojileri ve İletişi Kurumu, İdari Para Cezası, Yetkilendirmenin İptali, Hukuk Devleti İlkesi, Ölçülülük İlkesi, Posta Hizmetleri Sektörü.

The Postal Services Law No. 6475 has entered into force to achieve the objectives of establishing a competitive market through effective regulation and supervision in the liberalization process of the sector and to comply with the European Union regulatory framework directive. In the new regulation, business administration and regulation functions are separated from each other; the regulatory and supervisory authority of the sector has been granted to the Information and Communication Technologies Authority (IACT). The Authority has the legal power to impose administrative sanctions if the operators operating in the information technologies, electronic communication, and postal services sectors violate the rules determined by the law and secondary regulations. These sanctions are classified as administrative fines, revocation of the authorization, and other administrative measures. The Authority should use its administrative sanction power by taking into consideration the specific sensitive balance of the competitive market, the principles of rule of law, legality in crime and punishment, and proportionality.

Information and Communication Technologies Authority, Administrative Fine, Revocation of the Authorization, Principle of Rule of Law, Principle of Proportionality, Postal Services Sector.

Tanzimat öncesi dönemde genel olarak iltizam usulüyle1 yürütülen posta hizmetleri, 1840 yılında idari yönden Ticaret Bakanlığı’na, gelir ve gider yönünden Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak kurulmuş; süreç içerisinde sırasıyla Nafia Nezareti (günümüzde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı) ardından Dahiliye Nezareti’ne (İçişleri Bakanlığı) bağlandıktan sonra Telgraf Nezareti ile birleşerek ayrı bir bakanlık olarak yenilenmiş Posta Nezareti2 marifetiyle yürütülmüştü. Posta Nezareti Türkiye’nin posta idaresinin kuruluşu olarak kabul edilmektedir.3

Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar mevzuattaki değişiklikler nedeniyle bağlı olduğu hukuksal düzeni değişen,4 son olarak 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu5 (“6475 sayılı Kanun”) ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (“PTT AŞ”) adıyla yenilenen posta teşkilatı, 24.1.2017 tarih ve 2017/9756 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla,6 sermayesinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamının devri sonucunda Türkiye Varlık Fonu’nun portföyü içine alınmıştır.7

6475 sayılı Kanun’un genel gerekçesinde ifade edildiği biçimiyle,8 posta hizmetlerinin; sürdürülebilir, uygulanabilir, milli güvenlik ihtiyaçlarını karşılayabilen, kalkınmayı destekleyen, finanse edilebilir ekonomik ve sosyal politikalarla desteklenen, uluslararası yükümlülükleri yerine getiren hizmetler olarak sürdürülmesi ve gerekli modernizasyonun sağlanarak hizmet kalitesinin yükseltilmesiile posta sektörünün ve evrensel posta hizmetinin sınır ve faaliyetlerinin belirlenmesi gerekliliğidikkate alındığında anılan yasal düzenleme, ülke genelinde posta hizmetlerinin kaliteli, sürekli, tüm kullanıcılar için karşılanabilir bir ücretle ve etkin rekabete dayalı esaslar çerçevesinde sunulmasını sağlamak amacıyla posta sektörünün serbestleştirilmesiile mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaflığı sağlanmış sektörde düzenleme ve denetimin gerçekleştirilmesibiçiminde özetlenecek hedeflere ulaşılmasının önemli adımlarından biridir.