Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mahkeme Kararıyla Göreve Dönen Memura Yapılan Toplu Ödemenin Vergilemesinde “Elde Etme Zamanı”, “Artan Tarife” ve “Asgari Geçim İndirimi Uygulaması” Nedeniyle Yaşanan Hak Kayıpları

The Loss of Rights Experienced by Governmental Employees Who Returned to Their Position with the Court Verdict and Faced Mass Taxation Regarding the Operations of “Receiving Time”, “Increasing Receipt”, and “Implementation of Minimal Living Reduction”

Tayfun ŞAHİN

Çeşitli nedenlerle görevden çıkarılan Devlet memurlarından yargı kararıyla göreve dönenlere toplu ücret ödemesi yapılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görüşüne göre toplu ücret ödemesi ödemenin yapıldığı yılın geliri kabul edilmekte ve buna bağlı olarak vergilendirilmektedir. Bu görüşün sonucu olarak artan tarifenin ve asgari geçim indiriminin yalnızca ödeme yılına uygulanmaktadır. Toplu ödemenin vergilendirilmesinde gerçekleşen bu uygulama, çalışanın maddi olarak hak kayıplarına neden olmaktadır. Bu yazıda, göreve mahkeme kararıyla dönen çalışana yapılacak toplu ödemenin dayanağı olan yargı kararı sonucunda yapılan toplu ödemenin elde edilme zamanı tartışılacak ve vergilemenin nasıl yapılması gerektiği konusundaki görüşümüz açıklanmaya çalışılacaktır.

Devlet Memuru, Yargı Kararı, Toplu Ücret Ödemesi, Elde Etme Zamanı, Artan Tarife, Asgari Geçim İndirimi, Bireysel Hak.

Among the civil servants dismissed for various reasons, those who returned to duty by judicial decision are paid lump sum wages. According to the Revenue Administration, the total payment is acknowledged as an income for the same year and taxed accordingly. As a result of this operation, the increased receipt and the minimum subsistence allowance is applied only to the year of the payment. This practice in the taxation of lump sum payments causes financial loss for the rights of the employee. In this article, we will discuss the period of time required for obtaining the lump sum payment as a result of the judicial decision, which is the basis of the payment entitled to the employee who returns to duty; and we will try to explain our opinion on how the taxation should be rearranged.

Civil Servant, Judgment, Wage Payment, Time to Get, Increased Tax Rate, Minimum Living Allowance, Individual Right.

1. GİRİŞ

Aldığı mahkeme kararıyla göreve geri dönen çalışana yapılacak toplu ödeme, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın görüşüne göre ödendiği yılın geliri kabul edilmekte ve buna bağlı olarak vergilendirilmektedir. Oysa göreve iade, idari işlemin iptaliyle ortaya çıkan bir hukuksal durumdur ve bu nedenle yapılacak toplu ödemenin “elde edilme zamanı” bu hukuksal duruma göre belirlenmelidir. Bu yazıda, göreve mahkeme kararıyla dönen çalışana yapılacak toplu ödemenin dayanağı olan yargı kararı sonucunda yapılan toplu ödemenin elde edilme zamanı tartışılacak ve vergilemenin nasıl yapılması gerektiği konusundaki görüşümüz açıklanmaya çalışılacaktır.

2. TOPLU ÜCRET ÖDEMESİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

Vergiyi Doğuran Olay

Madde 19 - Vergi alacağı vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu hukukî durumun tekemmülü ile doğar.

Vergi alacağı mükellef bakımından vergi borcunu teşkil eder.

Mevzu

Madde 1 - Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.