Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Konkordatodan Vazgeçme

Renunciation of Concordat

Cemal Fazıl KARAKAŞ

7101 ve 7155 sayılı Yasalar ile yapılan değişiklikler sonucunda konkordato yeni bir çehreye bürünmüştür. Bu yeni düzenlemelerde borca batık durumdaki sermaye şirketleri ile kooperatiflerin konkordatodan vazgeçmesi halinde haklarında iflas kararı verileceği ilkesi benimsenmiştir. Yasa’da gösterilmemekle birlikte mali durumu iyileşen borçlunun da konkordatodan vazgeçmesi mümkündür. Bu çalışmada gerek iyileşme suretiyle gerek iflasın açılması amacıyla konkordatodan vazgeçme üzerinde durulmaktadır.

Konkordato, Feragat, Vazgeçme, İflas, İyileşme.

As a result of the amendments made by Laws 7101 and 7155, concordat (composition with creditors) has been revised. In these new regulations, the principle that the insolvent capital companies and cooperatives will be subject to bankruptcy if they renounce on concordat. Although it is not shown in the law, it is possible for the debtor whose financial situation improves to renounce concordat process. This study focuses on renunciation of concordat both through recovery and adjudication of bankruptcy.

Concordat (Composition with Creditors), Waiver, Renunciation, Bankruptcy, Recovery.

I. Giriş

2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu’nun iflasın ertelenmesine ilişkin hükümleri Yasadan çıkartılmış, işletmelerin iyileştirilmesi ve borçların tasfiyesine imkan sağlanması amacıyla Yasa’da mevcut konkordato hükümleri 7101 sayılı Yasa1 ile değiştirilmiş, daha sonra bu hükümler 7155 sayılı Yasa2 ile tekrar değişikliğe tâbi tutulmuştur.

Kişilerin dokunulmaz ve vazgeçilmez hakları dışındaki haklarından feragat etmesine yasal bir engel yoktur. Yasal düzenleme olmamakla birlikte geçmişte de konkordatodan vazgeçmek mümkündü fakat Yasa’nın önceki metninde bulunmadığı halde 7101 sayılı Yasa ile tamamen değiştirilen 292’nci maddenin birinci fıkrasının d bendinde konkordatodan vazgeçme açıkça sonuca bağlanmıştır. Biz de bu çalışmamızda gerek iyileşmeye dayalı gerek anılan düzenleme çerçevesinde iflas sonucunu doğurmak üzere konkordatodan vazgeçme üzerinde duracağız.

Borçlunun iyileştiğini bildirerek konkordatodan vazgeçmesi mümkündür. Bu durumda mühletin kaldırılması ile yetinilmesi gerekli ve yeterlidir.

Ancak borca batık olduğu anlaşılan bir sermaye şirketi veya kooperatifin kesin mühlet içinde konkordato talebinden vazgeçmesi halinde konkordato talebini inceleyen mahkeme şirket veya kooperatifin iflasına re’sen karar verecektir. Bu yenilik birkaç bakımdan önemlidir. Bunların başında önceki düzenlemede konkordatonun doğrudan (re’sen) iflasla sonuçlanmasına ilişkin bir düzenleme bulunmamasına rağmen yeni düzenlemede buna olanak tanınması gelmektedir. İkinci olarak geçmişte iflasın ertelenmesi kurumuna yüklenen “iyileşme” fonksiyonunun yeni adresi olan konkordatoda da bu amaca ulaşılamıyorsa iflasa ilişkin prosedürlere en başından riayet edilmesi gerekliliği ortadan kaldırılmıştır.3 Üçüncü önemli sonuç konkordato teklif eden fakat iyileşmenin olanak dahilinde bulunmadığının ve/veya konkordatonun tasdikine imkan olmayacağının anlaşılması halinde, artık gereksiz işlemler dizisi haline gelecek oylama, müzakereler ve tasdik yargılamasının bir kenara bırakılması suretiyle iflasın bir an evvel açılmasının sağlanmasıdır.

Çalışmada esas aldığımız konkordato biçimi adi, iflastan önce ve mahkeme içi konkordatodur (İİK m. 285-308/h).

II. Yasal Düzenleme ve Kavram Üzerine

İcra ve İflâs Kanunu’nun “Kesin mühlet içinde konkordato talebinin reddi ile iflâsın açılması” başlıklı 292’nci maddesinin birinci fıkrası şu şekildedir:

İflâsa tabi borçlu bakımından, kesin mühletin verilmesinden sonra aşağıdaki durumların gerçekleşmesi hâlinde komiserin yazılı raporu üzerine mahkeme kesin mühleti kaldırarak konkordato talebinin reddine ve borçlunun iflâsına resen karar verir: