Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mirasçılık Belgesi ve Yabancı Bir Ülke Mahkemesinden Alınan Mirasçılık Belgesinin Türkiye’de Tanınması

Ahmet Cemal RUHİ

Mirasçılık belgesi; mirasçıya talebi üzerine sulh hukuk mahkemesi veya noterler tarafından verilen, mirasçının mirasçılık sıfatını ispat etmesine yarayan ve mirasçıların miras paylarını gösteren ve bu sıfatla tereke üzerinde tasarrufta bulunmasını sağlayan bir belgedir.

Yabancı ülkeden alınan bir mirasçılık belgesinin Türkiye’de tanınabilmesi için, öncelikle yabancı mahkemelerden verilmiş bir karar olmalıdır. Karar yabancı bir mahkeme tarafından verilmemiş ise, Türkiye’de tanınamaz.

Mirasçılık Belgesi, Yasal Mirasçılar, Atanmış Mirasçılar, Tanıma ve Tenfiz.

Certificate of inheritance; which is given by a court of first instance or a notary upon the legatee’s request is used to prove legatee’s right to the inheritance and showing the legatees’ shares of heritage and as such provide them the right to dispose on the heritage.

To the recognition of the certificate of inheritance issued by a foreign country in Turkey, there would be primarily a decision given by a foreign court. If the decision wasn’t given by a foreign court, it couldn’t be recognized in Turkey.

Certificate of Inheritance, Heir at Law, Appointed Legatee, Recognition and Enforcement.

I. MİRASÇILIK BELGESİ

Mirasçılık belgesi; mirasçıya talebi üzerine sulh hukuk mahkemesi veya noterler tarafından verilen, mirasçının mirasçılık sıfatını ispat etmesine yarayan ve mirasçıların miras paylarını gösteren ve bu sıfatla tereke üzerinde tasarrufta bulunmasını sağlayan bir belgedir. Mirasçılık belgesine, “veraset belgesi”, “veraset senedi”, “veraset vesikası” ve özellikle uygulamada “veraset ilamı” da denilmektedir1.

Mirasçılık belgesinin özellikleri şunlardır: Talep üzerine verilir, aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir, çekişmesiz yargıya tabidir, çekişmeli yargıda verilen yani hasımlı olarak görülen mirasçılık belgesi kesin hüküm oluşturur, atanmış ve yasal mirasçılara verilir, mirasçıları ve miras paylarını gösterir, istek dışına çıkılamaz, taşınmazlarda tasarruf işlemine karine teşkil eder, maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez2.

4721 sayılı Türk Medenî Kanununda3 yasal mirasçılar belirlenmiştir. Bunlar: Altsoy (TMK m.495), ana ve baba (TMK m.496), büyük ana ve büyük baba (TMK m.497), sağ kalan eş (TMK m.499), evlatlık (TMK m.500) ve devlettir (TMK m.501)4. Gerçek anlamda mirasçılık belgesini kanuni mirasçılar isteyebilirler5. Ayrıca bazı kanunlarda özel düzenlemeler bulunmaktadır. Bu özel düzenlemeler çerçevesinde ilgili kurumlar mirasçılık belgesi alabilirler.