Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman Federal Anayasa Mahkemesi’nin 19.05.2020 Tarih ve 2 BvR 483/20 Sayılı (İkici Dairenin İkinci Kurulu) - Duruşmada Enfeksiyon Önlemleri Hakkındaki Kararı (Münih I Eyalet Mahkemesi)

Yener ÜNVER

Karar Sonucu

Anayasa İtirazı (bireysel başvurusu) hakkında karar verilmemiştir.

Gerekçeler

1.Başvurucu, Münih I Bölge Mahkemesi’nde 23 Mart 2020 ve 31 Mart 2020 için planlanan iki duruşma tarihinin iptali talebinin reddedilmesine karşı Anayasa itirazında1 bulunur. Başvurucu, yeni tip corona virüsünün bulaşma tehlikesi sebebiyle, duruşmada enfeksiyondan korunma tedbirleri dolayısıyla, kendisinin vücut dokunulmazlığı hakkının ihlal edildiğinden, adil yargılanma ilkesinin ve duruşmanın aleniliği ilkesinin ihlal edildiği iddiasıyla itirazda bulunmuştur; bu, özellikle bu dönemde geçerli Bavyera’da halkın dışarı çıkma kısıtlamaları nedeniyle geçerlidir. Başvurucunun Anayasa itirazı ile bağlantılı olan geçici (yürürlüğü durdurma) ihtiyati tedbir başvurusu, Federal Anayasa Mahkemesi İkinci Dairesinin 2. Kurulu’nun 23 Mart 2020 tarihli kararıyla önceden reddedilmişti.

2.Anayasa itirazı, hakkında karar vermek için kabul edilemez. İtirazın, Federal Anayasa Mahkemesi Muhakeme Kanunu prg. 93a anlamında ilkesel bir anayasal önemi bulunmamaktadır. Anayasa itirazı hukuka uygun olmadığı için, onun kabulü başvurucunun haklarının icrasını da uygun hale getirmez.