Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yapılandırma Kanunu’nun Vergi ve Ceza Borcu Olanlara Getirdiği İmkanlar ve Fırsatlar

Opportunities Presented with Restructuring Act to the Ones with Tax and Fine Debts

İmdat TÜRKAY

TBMM tarafından kabul edilerek 17.11.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile devlete borcu olan milyonlarca kişiye ve kuruluşa borçlarını sağlanan kolaylıklarla peşin veya taksitler halinde ödemeleri halinde birikmiş gecikme zammı ve faizinden kurtulma imkanı sağlanmıştır. Özellikle kesinleşmiş vergi ve ceza borçları, motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezaları, sigorta prim borçları, idari para cezaları, öğrenim ve katkı kredisi borçları olmak üzere birçok kamu alacağının 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurmak suretiyle yapılandırılmasına imkan sağlanmıştır. Birikmiş vergi borçlarının asıllarını ödemek şartıyla bugüne kadar biriken gecikme zammı ve faizleri silinmekte, düşük bir güncelleme tutarı ile peşin veya taksitler halinde ödenme imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca, gerçek ve tüzel kişilere yurtiçi ve yurtdışı bazı varlıklarını milli ekonomiye kazandırmaları halinde vergi incelemesinden ve vergi ödenmesinden kurtulma imkanı sunulmaktadır.

Kamuya Borçların Yapılandırılması , Vergi ve Cezalar , MTV/Trafik Para Cezası , Öğrenim ve Katkı Kredisi Borcu , Varlık Barışı .

Opportunity to get out of accumulated late fees and interests is allowed for millions of people and establishments with the conveniences provided, who has debt to the state, in case they pay in advance or as installments with the Act on Restructuring Certain Receivables and Amending Certain Acts No 7256 which was accepted by the Turkish Grand National Assembly and pronounced in the Official Gazette dated 17.11.2020. Opportunity to restructuring is allowed by making application until the 31st of December 2020 is allowed for many public receivables especially for defined tax and fine debts, motorized vehicles tax, traffic tickets, insurance premium debts, administrative fines, education and contribution loan debts. Late fees and interests accumulated until today are erased provided that paying the principals of the accumulated tax debts and opportunity to pay in advance or as installments is allowed with a small amount of update. Furthermore opportunity to be freed of tax audit and tax payment is allowed for real and juridical persons in case they bring some domestic and foreign assets to the national economy.

Structuring Public Debt, Taxes and Penalties, Motorvehicle Tax/Traffic Ticket, Education and Contribution Loan Debt, Wealth Concord.

I. Giriş

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 7256 sayılı Kanun, 17.11.2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan düzenlemeyle, başta vergi ve sigorta prim borçları olmak üzere birçok kamu alacağına sağlanan kolaylıklarla peşin veya taksitler halinde ödeme imkânı getirilmiştir. Söz konusu Kanunla, kesinleşmiş vergi, harç ve vergi cezaları ile ecrimisil, öğrenim ve katkı kredisi, maden devlet hakkı, yiyecek bedeli gibi borçlara, trafik, askerlik, karayolu taşıma, otoyollardan ve köprülerden geçiş ihlali gibi idari para cezalarına ödeme kolaylıkları, 7143 sayılı Kanun kapsamında ödemeleri devam eden borçlar ile 6183 sayılı Kanun kapsamında tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması imkânı getirilmiştir. Özellikle milyonlarca vergi mükellefinin; gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, katma değer vergisi, gelir stopaj vergisi, özel tüketim vergisi gibi birikmiş vergi/ceza borcu olan mükellef ile ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası ile idari para cezası borcuna önemli kolaylıklar getirilmek suretiyle birikmiş zamlardan ve faizlerden kurtulmak suretiyle düşük bir güncelleme ile peşin veya on sekiz taksite kadar ödeme imkânı sağlanmıştır. Bu çalışmada, yapılandırma kapsamındaki alacaklardan bahsedildikten sonra ödenmemiş vergi ve vergi cezaları, motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezaları, diğer idari para cezaları ile öğrenim ve katkı kredisi borçlarının yapılandırılması halinde sağlanacak avantajlar ile yurtiçi ve yurtdışında bulunan bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasının faydalarından bahsedilecektir.

II. Yapılandırma Kanunu Kapsamına Giren Borçlar

Yapılandırma kapsamında başvuru yapılıp ödenebilecek olan kamu alacakları şöyledir:

- 31.8.2020 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları,