Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman ve Türk Ceza Hukuku Açısından Kavgaya Katılma Fiili

The Participating in a Fight in the Light of German and Turkish Law Systems

Uğur ERSOY

Çalışmanın ana uğraş alanını, kavgaya katılma fiili oluşturmaktadır. Kavgaya katılma fiilini suç olarak düzenleyen Alman Ceza Kanunu’nda bu suç tipi önemli tartışmaların odağında yer almaktadır. Bu tartışmaların temelinde kavgaya katılma suçunun ve bu suç tipinde aranan ağır sonucun (bir insanın ölmesi veya ağır bir şekilde yaralanması) gerçekleşmesinin hukuki niteliğinin ne olduğu, söz konusu suç tipinin kusur prensibine aykırılık teşkil edip etmediği gibi önemli konular yatmaktadır. Alman Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş bulunan kavgaya katılma suçuna benzer bir suç tipi olan kavga suçuna 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 464. maddesinde yer verilmişti. Ancak 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş kavga suçuna veya benzer içerikte başka bir suç tipine 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer verilmediği görülmektedir. Çalışmada 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda kavga suçuna yer verilmemiş olmasının yerinde olup olmadığı, bu durumun Türk Ceza Hukuku alanında herhangi bir hukuki boşluk yaratıp yaratmayacağı sorusuna da çalışmanın kapsamını aşmamak kaydıyla kısaca değinilecektir.

Kavgaya Katılma Suçu , Kavga , Netice Sebebiyle Ağırlaşmış Suç , Kusur , Ceza Hukuku .

The main area of this study is the act of participating in a fight. This type of crime is at the center of important discussions in the German Criminal Code, which regulates the act of participating in a fight as a crime. Important issues such as what the legal nature of the crime of participating in a fight and the serious consequence of this crime type (the death or serious injury of a person) are and whether the crime type in question contradicts the principle of fault or not lie in the basis of these discussions. Fight crime, which is a crime type similar to the crime of participating in a fight regulated in the German Criminal Code, was included in article 464 of the Turkish Criminal Code No 765. However, it is seen that the fight crime regulated in the Turkish Criminal Code No 765 or another crime type with similar content hasn’t been included in the Turkish Criminal Code No 5237. In this study, the question of whether it is appropriate or not to exclude fight crime in the Turkish Criminal Code No 5237 and whether this will create any legal gap in the field of Turkish Criminal Law or not also going to be briefly addressed, provided that not exceeding the scope of the study.

The Crime of Participation in a Fight, Fight, Crime With an Aggravating Consequence, Fault, Criminal Law.

I. Giriş

Kavgaya katılma fiilinin cezalandırılmasının kökeninin Roma Hukukuna kadar uzandığı ifade edilmektedir.1 Digesta’da (9, 2, 11, 2) şöyle denilmektedir:2 Eğer birden fazla kişi bir köleyi vurarak öldürürse, bu kişilerin ölümden dolayı sorumlu olup olmadıkları araştırılmalıdır. Şayet, ölüme kimin vurmasının neden olduğu belli ise sadece bu kişi ölümden dolayı sorumlu tutulur. Şayet ölüme kimin vurmasının neden olduğu belli değil ise herkes ölümden dolayı sorumlu tutulur ve onlara karşı dava açılır; bu nedenle ölüme neden olmayanlar sorumluluktan muaf tutulmaz. Buna göre, Roma Hukukunda birden fazla kişinin katıldığı bir kavgada kimin hareketinin ölüm sonucu açısından nedensel olduğu tespit edilirse, sadece o kişi cezalandırılmakta, diğerleri cezasız kalmaktaydı. Buna karşılık kimin hareketinin ölüme yol açtığı tespit edilemezse kavgaya katılan herkesin cezalandırılması yoluna gidilmekteydi.3

Alman Ceza Kanunu’nun (Al.CK) 231’inci paragrafında ise kavgaya katılmanın, kavgaya katılma suçu (Beteiligung an einer Schlägerei)4 başlığı altında bağımsız bir suç tipi olarak düzenlendiği görülmektedir.

Al.CK’nın 231’inci paragrafında düzenlenen kavgaya katılma suçu şu şekildedir: