Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Davet Usulüyle Yapılan İhalelerde Dikkat Edilecek Hususlar

Erkan ÖZDEMİR

Bu makalede, 4734 sayılı Kamu İhale Kanuna göre ilan yapılmaksızın davet usulüyle gerçekleştirilen ihaleler ele alınmıştır. Bu çerçevede, davet usulünün kullanılabileceği durumlara değinilmiş, davet edilecek kişilerin belirlenmesi, ihaleye davet edilmeyen kişilerin teklif vermesinin mümkün olup olmadığı, ihale sonucunda sözleşme imzalanmasının zorunlu olup olmadığı konuları ile bu usulde gerçekleştirilen alımların ihale süreci hakkında bilgilere yer verilmiştir.

Davet, İvedilik, Parasal Limit, Pazarlık Usulü, Savunma ve Güvenlik, Sözleşme, Teklif, Yaklaşık Maliyet.

In this article, public contracts awarded upon invitation of some economic operators without announcing a public tender pursuing the Public Procurement Law No. 4734 are discussed. In this context, in which conditions a public contract can be awarded upon invitation are explained and information provided on determination of whom to invite, whether those are not invited are allowed to submit offers, whether signing a contract is compulsory or not and contract award procedure.

Invitation, Urgency, Monetary Threshold, Negotiation Procedure, Defence and Security, Contract, Offer, Estimated Cost.

I. GİRİŞ

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “İhale Usulleri ve Uygulaması” başlıklı İkinci Kısmı’nın Birinci Bölümü’nde, bu Kanun kapsamında yapılacak ihalelerde uygulanacak ihale usulleri ile ilgili kurallar belirlenmiş; açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü ve pazarlık usulü olmak üzere üç tür ihale usulü öngörülmüştür.2 4734 sayılı Kanunda, açık ihale usulüyle belli istekliler arasında ihale usulü temel ihale usulleri olarak belirtilmiş; pazarlık usulünün ise ancak Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Pazarlık usulü, 4734 sayılı Kanunda belirtilen hallerde kullanılabilen, ihale sürecinin iki aşamalı olarak gerçekleştirildiği usuldür. Hangi hallerde pazarlık usulüyle ihaleye çıkılabileceği ve davet usulünün hangi durumlarda kullanılabileceği, 4734 sayılı Kanunun 21’inci maddesinde tahdidi bir şekilde belirtilmiştir.

2. DAVET USULÜNÜN KULLANILABİLECEĞİ DURUMLAR

Hangi hallerde davet usulüyle ihale gerçekleştirilebileceği, 4734 sayılı Kanunun 21’inci maddesinde belirtilmiştir. Anılan maddenin birinci fıkrasının (b), (c) ve (f) bentlerinde belirtilen hallerde ilan yapılması zorunlu olmayıp, davet usulü kullanılmaktadır. Bu bentler kapsamında gerçekleştirilecek ihalelerde idare tarafından en az üç kişinin (gerçek veya tüzel) davet edilerek, adaylardan yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenilmektedir. Bununla birlikte, ihalenin gerçekleştirilmesi için en az üç istekli tarafından teklif sunulması şartı aranmamaktadır.