Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Spor Tahkim Mahkemesi’nin AC Milan Kararı ve Finansal Fair Play Kurallarının Geleceği

Court of Arbitration for Sport’s AC Milan Case and the Future of Financial Fair Play Regulations

Behiç Cüneyt FİDANOĞLU

Finansal fair play kuralları, Avrupalı futbol kulüplerinin mali yapılarını iyileştirmek amacıyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) tarafından açıklanmış, mali koşullar, yaptırımlar ve anlaşma düzenlemelerinden oluşan kuralları uygulaması için Kulüp Finansal Kontrol Kurulu (KFKK) yetkilendirilmiştir. Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), ilgili kurul kararları üzerindeki hukuka uygunluk denetimi için temyiz mercii olarak atanmıştır. İtalya’nın tanınmış futbol kulübü Associazione Calcio (AC) Milan’ın temyiz başvurusu, finansal fair play kurallarının Avrupa Birliği (AB) hukukunun temel ilkeleri ile çelişkili olduğunu ortaya koymuş, bu nedenle çalışma ile mevcut finansal fair play rejimi ve ileride yapılması beklenen değişiklikler incelenmiştir.

Finansal Fair Play, UEFA, KFKK, CAS, AC Milan veya AB Hukuku.

Club Financial Control Body (CFCB) is authorized to implement the financial fair play regulations which are composed of economic requirements, sanctions and the terms of agreement introduced by Union of European Football Federations (UEFA) with the aim of improving the economic structure of European football clubs. Court of Arbitration for Sports, for the judicial review over the decisions of this body, is appointed as an appeal chamber. Italy’s well known football club Associazione Calcio (AC) Milan’s request of appeal showed that financial fair play regulations are contrary to the fundamental principles of European Union (EU) laws. Therefore, this study is designed to examine the existing financial fair play regime and the amendments expected to be done in the future.

Financial Fair Play, UEFA, CFCB, CAS, AC Milan or EU Law.

GİRİŞ

Finansal fair play kuralları, 2010 yılında yayınlanıp, kulüplere tanınan uyum süresinin tamamlanmasının ardından, 2013/2014 sezonundan itibaren yürürlüğe giren, UEFA Kulüp Lisanslama ve Finansal Fair Play Kuralları (KLFFP) isimli düzenleme ile açıklanmıştır. KLFFP; genel hükümler, UEFA kulüp lisanslama ve UEFA kulüp izleme başlıkları ile üç kısma tasnif edilmiş, finansal fair play kuralları ise düzenleme içerisinde açıkça tanımlanıp, gösterilmemiştir. Bununla birlikte sporcular arasındaki rekabetin, adil, dostane ve ilkeli olmasını öğütleyen fair play kuralını, kulüpler arasındaki ekonomik yarış için kurgulamak adına türetilmiş bir kavram olan finansal fair play, düzenlemenin 2/2. maddesi ile ulaşılmak istenen bir amaç olarak nitelenmiş, bu amaca hizmet eden düzenlemeler için de UEFA kulüp izleme kısmına yollama yapılmıştır.1

UEFA kulüp izleme kuralları, izleme koşulları düzenlemesi ile Avrupa kupalarında oynamayı hedefleyen kulüplere uymaları gereken iki yeni koşul getirmiştir. Denk hesap koşulu ve diğer izleme koşulları şeklinde düzenlenen bu iki koşul uyarınca kulüplerin gelirleri oranında ve borçsuz bir şekilde faaliyet göstermeleri amaçlanmıştır.2 Bu iki koşulun izlenmeleri sonrasında ihlal edildiklerinin tespit edilmeleri halinde uygulanacak yaptırım ve anlaşma hükümleri ise UEFA Kulüp Finansal Kontrol Kurulu’nu Yöneten Usul Kuralları (Usul Kuralları) isimli, tamamlayıcı nitelikteki ikinci bir düzenleme ile açıklanmıştır. Finansal fair play kuralları, bu iki düzenleme içerisinde sayılan koşullar ve yaptırım ile anlaşma hükümlerinden oluşan mali denetim sürecini ifade etmektedir.3 Bununla birlikte çalışma ile uygulamanın KLFFP içerisindeki konumunu açıklamak amacıyla öncelikle UEFA kulüp lisanslama ve kulüp izleme kuralları incelenmiştir. Bu açıklamaların ardından çalışma, finansal fair play kuralları, AC Milan kararı ve kararın finansal fair play uygulamasının geleceği üzerindeki etkilerini tartışmıştır.

I. UEFA KULÜP LİSANSLAMA VE KULÜP İZLEME KURALLARI

UEFA kulüp lisanslama kurallarının geçmişi doksanlı yılların ikinci yarısı ile birlikte yapılan çalışmalara dayanmaktadır. Avrupa Adalet Divanı’nın (AAD) 1996 tarihli ‘Bosman’4 kararı ile transfer kurallarının yumuşaması ve aynı dönemde kulüplerin, yayın teknolojisinin gelişmesi sayesinde yüksek gelir elde etmeye başlamasının ardından UEFA, kulüplerin genç oyuncu yetiştirmek yerine transfer harcamalarına yönelecekleri öngörüsünde bulunmuş ve futbol kültürü ile ekonomisini korumak amacıyla 2003 yılında kulüp lisanslama kurallarını açıklamıştır.5