Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hekimlik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Himayenin Sınırları

The Limit of Protection in the Compulsory Liability Insurance of Physician

Yasin KÖSE

Hekimlerin mesleki sorumluluk sigortası yaptırmaları 1219 sayılı kanuna eklenen Ek-12. madde ile zorunlu hale getirildi. 30/07/2010 tarihinde yürürlüğe giren bu düzenleme ile hekimlerin, uzman hekimlerin ve diş hekimlerinin sigorta yaptırmaları zorunludur. Ancak genç bir sigorta kolu olması sebebiyle bu sigortanın kapsamı henüz tam anlamıyla tespit edilmiş değildir. Bu çalışmada Hekimlik Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası olarak adlandırdığımız bu sigortada sigorta himayesinin kapsamını çizmeye çalıştık. Bu amaçla çalışmada bu sigortayı genel olarak ele aldıktan sonra, himayenin kapsamını ve sınırlarını sistematik olarak incelenmeye çalıştık.

Hekim, Himaye, Malpraktis, Sigorta, Sorumluluk Sigortası.

Professional liability insurance for physicians was made obligatory with the Additional Article 12 added to the Act no 1219. It is obligatory for the physicians, specialists and dentists to have insurance with this arrangement which came into effect on 30/07/2010. Since it’s a new insurance branch, it’s content haven’t been completely determined yet. In this study, we endeavored to determine limits of protection in this insurance branch, which is named the Compulsory Liability Insurance of Physician. With this purpose after this insurance is discussed in general we endeavored to review scope of protection and limits systematically.

Physician, Protection, Malpractice, Insurance, Liability Insurance.

Giriş

Hekimlik sanatının icra edildiği alan insan bedenidir. Bu sebeple, hekimin mesleğin icrası esnasında tıbbi müdahaleyi başarılı bir şekilde sonuçlandırmak için çok dikkatli davranması gerekir. Buna rağmen zararlı sonuçların ortaya çıkması tam olarak önlenemez. Bu zarar komplikasyon olarak tanımlanan kaçınılamaz, önlenemez, izin verilen risk kapsamında olabileceği gibi, hekimin dikkatsizlik, deneyimsizlik veya özensizlik sonucu hatalı uygulama yapması olarak tanımlanan tıbbi malpraktis kapsamında da olabilir.

Tıbbi müdahale esnasında meydana gelen zarar komplikasyon sonucu oluşmuşsa hekimin hukuki sorumluluğu doğmaz; ancak zarara yol açan davranış tıbbi malparktis yani tıbbi kötü uygulama niteliğinde ise hekim zarardan sorumlu olacaktır. Bu hekimlik mesleğinin barındırdığı en büyük risklerdendir. Basına yansıyan çok sayıdaki vaka da bu riskin görünen resmidir.

Hekimlik mesleğinde zararın meydana geldiği yer insan bedeni olduğundan, tıbbi malpraktis sonucu doğan zararın boyutu da astronomik rakamlara ulaşabiliyor.1 Bu da hekimin risk karşısında kendini koruma, güvenceye alma isteğini tetikler. Mesleki sorumluluk sigortası da bu isteğe cevap olarak doğmuştur.