Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İcra ve İflâs Kanununun 79’uncu Maddesi Üzerine Bir İnceleme

Talih UYAR

Bu yazımızda haczin, alacaklının haciz isteminde bulunmasından sonra ne zaman yapılacağı ve haczolunacak malların, takibin yapıldığı icra dairesinin yetki çevresi dışında olması halinde haczin nasıl yapılacağı ve bu durumda hacizle ilgili şikayetlerin hangi icra mahkemesinde çözümleneceği incelenmiştir.

Hacze Başlama Müddeti, Haczin Nasıl Yapılacağı, İcra Takip İşlemi, Nokta Haczi, Haciz Talimatı, Hacizle İlgili Şikayetler.

In our study it is reviewed that when the garnishment would be carried out after the creditor’s garnishment application, how the garnishment would be carried out when the garnished goods are out of the authority district of the enforcement office responsible for the enforcement proceeding and in this case, in which enforcement court the complaints will be solved.

Time Span to Begin the Garnishment, How the Garnishment Would be Carried Out, Enforcement Proceedings, Garnishment to Specific Point, Garnishment Writ, Complaints on Garnishment.

Bu maddede; hacze başlama süresi (yani; haczin, alacaklının haciz isteminde bulunmasından sonra ne zaman yapılacağı ve haczolunacak malların takibin yapıldığı icra dairesinin yetki çevresi dışında olması halinde, haczin nasıl yapılacağı ve bu durumda hacizle ilgili şikâyetlerin hangi icra mahkemesinde çözümleneceği belirtilmiştir.

I- Haciz, takibin yapıldığı icra dairesince -istemden itibaren en geç üç gün içinde- yapılır. Takibin yapıldığı icra dairesi, ancak kendi yetki çevresi içindeki malların haczi için yetkilidir. Haczedilecek mallar başka yerde ise, haciz talebini alan takibin yapıldığı icra dairesi, haczin yapılmasını malların bulunduğu yerdeki icra dairesinden ister. Başka bir ifadeyle, bu yer icra dairesini «istinabe» eder. Yani bu icra dairesine «haciz talimatı» gönderir.

Bu şekilde, istinabe yoluyla haczin uygulanması için, malların bulunduğu yerdeki icra dairesine yapılan bu başvurma bir «icra takip işlemi»dir.1