Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Covid-19 Pandemisinin Bireysel İş Hukuku Bakımından Sonuçları

The Results of Covid-19 Pandemic in Regard of Individual Labor Law

Ecenur SARIKAYA

Tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül bir virüs olan Covid-19 salgını, çalışma hayatını da doğrudan etkilemiştir. Nitekim, karantina uygulamaları, sokağa çıkma yasakları ve bazı işyerlerinin kapatılması gibi önlemler iş sözleşmesinden kaynaklanan temel borçların ifasını imkansızlaştırmıştır. Bu nedenle mevzuatımızda yer alan birtakım müesseseler gündeme tekrar gelmiş ve acil bazı değişikler ya da yeni düzenlemeler yapılması gerekliliği doğmuştur. Çalışmamızda salgın halinin bireysel iş hukukundaki etkilerinin kısa değerlendirilmesi ele alınmaya çalışılmıştır.

Covid-19 Salgını, Bireysel İş Hukuku, İş Sözleşmesi, İşçi, İşveren, Önlem.

The epidemic of Covid-19, a deadly virus that affects the whole world, has directly affected working life. As a matter of fact precautions like quarantine implementations, curfews and closing some workplaces make impossible basic debts fulfillment that labor contract inflicted. Thus some institutions in our legislation has come up again and necessity for some urgent changes or new arrangements arose. A brief evaluation of effects of pandemic on individual labor law is endeavored to be made in our study.

The Pandemic of Covid-19, Individual Labor Law, Labor Contract, Worker, Employer, Precaution.

I. Giriş

Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’da artan pnömoni (zatürre) vakalarıyla ortaya çıkan ve ilk olarak 7 Ocak 2020 tarihinde yeni tip koronavirüs olarak tespit edilen hastalık tüm dünyaya hızla yayılmıştır. Covid-19 adıyla anılmaya başlanan bu hastalık 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmiştir. Ülkemizde de yine aynı tarihinde ilk vakası görülen Covid-19, halihazırda ülkemizi de tehdit eden küresel bir sorundur.

Tüm dünya ülkeleriyle beraber ülkemizde de salgına yönelik pek çok tedbir alınmıştır. Salgının hızının azaltılmasına yönelik alınan önlemlerin başında ise, özellikle hastalık riski taşıyanların toplumdan izole edilmesi yer almaktadır. Buna yönelik olarak bazen şahısların kendileri bazense belirli bölgeler karantina altına alınmaktadır. Toplumsal izolasyonun sağlanması amacıyla da kişilerin birbiriyle temasının kesilmesi hususuna vurgu yapılmaktadır. Söz konusu nedenle salgın halinden toplu halde çalışılan işyerleri ile çok fazla insan sirkülasyonun olduğu işyerleri olumsuz etkilenmiştir.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgelerle kapatılan işyerleri ile toplu çalışan yerlerdeki tedbir alma zorunluluklarını doğuran ve çalışma hayatında yeni düzenlemeler gerektiren bu salgın, iş hukukunu yakından ilgilendirmektedir. Zira ifa imkânsızlığı sonucunu doğuran bu zorlayıcı neden karşısında işin sürdürülmesine yönelik olarak mevzuat kapsamında yararlanılabilecek bazı müesseselerin tekrar ele alınması gerekmiş, salgın döneminde işçilerin işsiz kalma riskine karşı da fesih yasaklarına yer verilmiştir.