Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Silahlı Örgüte Silah Sağlama Suçu

The Crime of Supplying Arms to an Armed Organization

Mustafa KURTARAN

Örgütlü suçluluk, siyasi, sosyal, ekonomik, güvenlik ve benzeri yönlerden toplumsal hayatın her alanında önemli tehlikelere neden olmaktadır. Örgütlü suçluluğun, kamu düzeni ve güvenliği bakımından oluşturdukları yüksek tehlike ile mücadele edebilmek amacıyla mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. 5327 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK)’nın 220’nci maddesinde “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” başlığı altında örgütlü suçluluğa ilişkin genel ve tamamlayıcı nitelikte bir düzenleme yapılmıştır. Maddede örgüt kurma ve yönetme ile örgüte üyelik suçları düzenlenmiş olup, aynı maddedenin yedinci fıkrasında örgüte üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme suçu da bağımsız bir suç olarak düzenlenmiştir. TCK’nın 315’inci maddesi, örgüte yardım niteliğinde olmakla birlikte, TCK’nın 314’üncü maddesinde düzenlenen silahlı örgütlere, bu , ayrı ve özel bir suç tipi olarak düzenlenmiştir. Makalemizin konusu, TCK’nın 315’nci maddesinde düzenlenen “örgüte silah sağlama” suçudur. Bu kapsamda, örgüte silah sağlama suçu detaylıca incelenmiştir.

Örgütlü Suçluluk, Örgüt, Suç Örgütü, Terör Örgütü, Örgüte Yardım Etme, Örgüte Silah Sağlama.

Organized criminality poses significant dangers in all areas of social life in terms of political, social, economic, security and similar aspects. Necessary arrangements are made in the legislation to combat the high danger posed to public order and security. Due to the difficulties in combating crime organizations, special investigations and prosecution procedures and sanctions are included in the legislation. In Article 220 of the Turkish Penal Code No. 5327, a general and complementary regulation regarding organized crime has been made under the heading of “establishment of an organization to commit a crime”. In the article, the crimes of establishment and management of the organization and membership of the organization were regulated and the crime of helping in the seventh paragraph of the same article was regulated as an independent crime. In the third paragraph of article 314 of the Turkish Penal Code No. 5237, which regulates the crime of the armed terrorist organization, “Other provisions related to the crime of establishing an organization in order to commit a crime are applied exactly in terms of this crime. The subject of our article is the “Providing material support to an organization” crime regulated in the seventh paragraph of article 220 of the Turkish Penal Code No. 5237. In this context, the crime of providing material support to an organization was examined in detail.

Organized Criminality, Organization, Criminal Organization, Terrorist Organization, Providing Material Support, Providing Material Support to an Organization.

Silahlı örgüte silah sağlama suçu, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK)’nın 314’üncü maddesinde düzenlenen, silahlı örgüt suçundan hemen sonra gelen 315’inci maddede düzenlenmiştir1. TCKnın, Silah sağlama başlığını taşıyan 315inci maddesinde, Yukarıdaki maddede tanımlanan örgütlerin faaliyetlerinde kullanılmak maksadıyla bunların amaçlarını bilerek, bu örgütlere üretmek, satın almak veya ülkeye sokmak suretiyle silâh temin eden, nakleden veya depolayan kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. hükmüne yer verilmiştir.

Maddede düzenlenen suç, örgüte yardımın özel bir şekli olup, Devletin güvenliğine, toprak bütünlüğüne, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçları işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütlerin faaliyetlerinde kullanılmak üzere, bunların amaçlarını bilerek, üretmek, satın almak ve ülkeye sokmak suretiyle silah, cephane veya nitelik ve nicelik yönünden vahim olan benzeri maddelerin temin edilmesi, nakledilmesi ve depolanması bağımsız bir suç olarak düzenlenmiş ve daha ağır bir yaptırıma bağlanmıştır.

Madde gerekçesine göre de bu düzenleme; silâhlı örgüt suçu kapsamına giren örgütlerin faaliyetlerinde kullanılmak üzere silâh, cephane veya benzerî maddelerin sağlanmasını, imal veya icat veya bunların naklini veya bu maddelerin hazırlanmasını veya bu maksatla yabancı memleketlerden Türkiyeye söz konusu maddelerin sokulmasını veya saklanması ve taşınmasını ayrıca cezalandırmaktadır.