Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Patent ve Marka Kurumu ve Yargı Kararları Çerçevesinde 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa Göre İltibas İhtimalinin Değerlendirilmesi

Evaluation of Likelihood of Confusion According to the Industrial Property Act No 6769 within the Frame of Turkish Patent and Trademark Office and Judicial Decisions

Ceren EYUBOĞLU

Tescil başvurusu yapılan bir markanın, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile aynılığı ya da benzerliği ve kapsadığı mal veya hizmetlerin aynılığı ya da benzerliği nedeniyle, tescil edilmiş veya önceki tarihte başvurusu yapılmış marka ile halk tarafından ilişkilendirilme ihtimali de dâhil karıştırılma ihtimali varsa itiraz üzerine başvuru reddedilir. Karıştırılma ihtimaline ilişkin değerlendirme yapılırken, ihtilafın konusu markaların görsel, işitsel veya kavramsal benzerliği incelenmelidir. Ancak bu incelemede, işaretlerin ayırt edici ve baskın unsurları özellikle dikkate alınmalıdır.

Marka Benzerliği, İltibas İhtimali, Nispi Ret Nedenleri, İlişkilendirilme İhtimali, Kullanım İspatı.

If there is a possibility of confusion, including associating, on the part of the public of the trademark, for which registration application has been made, due to sameness or similarity with and goods or services covered with a trademark already registered or registration application had been made previously then the application would be refused. In the examination of likelihood of confusion, disputed trademarks have to be examined by their visual, auditory or conceptual similarities. However in this examination, the trademark’s distinctive and dominant elements have to be taken into consideration as well.

Similarity of Trademark, Likelihood of Confusion, Relative Grounds for Relative Refusal, Likelihood of Association, Statement of Use.

Giriş

Türk hukukunda herhangi bir işaret, kelime, slogan, ses veya renk vb.’nin marka olarak tescil edilebilmesi için, 10 Ocak 2017 tarihli ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununda1 düzenlenmiş belli şartlar söz konusudur. Bu şartlar tescil edilebilme şartları olarak değil, mutlak ve nispi ret nedenleri kavramları altında düzenlenmiştir.

Türkiye’de marka başvurularının yapılacağı kurum Türk Patent ve Marka Kurumudur2 . TÜRKPATENT, bir marka başvurusunu mutlak ret nedenlerine göre değerlendirip, eğer 5’inci maddede belirtilen ret nedenlerinden birisi söz konusu değil ise, marka başvurusunun Resmi Marka Bülteninde ilanına karar verecek olup, ilan tarihinden itibaren 2 ay içerisinde 3. kişiler ilgili başvurunun reddedilmesi için TÜRKPATENT’e başvurabileceklerdir. Burada 3. kişiler marka başvurusunun reddedilmesi için nispi ret nedenlerini gerekçe gösterebileceklerdir.

SMK’nın 6’ncı maddesinde düzenlenmiş olan nispi ret nedenleri, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamedeki düzenlemelere paralel yapılmış bir düzenleme ise de, aşağıda daha detaylı incelenecek birtakım farklılıklar mevcuttur.