Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avukatların Müvekkillerinden Aldıkları Dava Giderlerinin Vergisel Boyutu

Cansın DEĞİRMENCİOĞLU

Avukatlar, müvekkillerinden vekâlet ücretinden ayrı olarak, yapacakları dava giderleri için de tahsilat yapmaktadır. Bu dava giderlerinden vergi, resim, harç, şerefiye, bilirkişilik, şahitlik, ekspertiz vb. giderler için alınan ücretler hâsılata dahil edilmezken bu giderlerin dışında kalan konaklama, ulaşım, yemek vb. giderler için yapılan tahsilatlar ücretin tespiti için hâsılata dahil edilecektir.

Dava Giderleri, Ücret, Serbest Meslek Faaliyeti.

GİRİŞ

Serbest meslek erbabı olan avukatlar, müvekkillerinden vekâlet ücretinin yanı sıra dava için yapacakları dava giderleri karşılığında da masraf tahsil etmektedir. Avukatlar, özellikle bulundukları il dışında katılacakları duruşmalar için müvekkillerinden ulaşım, konaklama, yemek vb. giderleri karşılayacak şekilde tahsilat yapmaktadırlar. Yazımızda bu tür dava giderlerinin vergisel boyutunu inceledik.

1. GELİR VERGİSİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRME

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun (GVK) 65’inci maddesinde, her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu belirtilmiş olup serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olarak tanımlanmıştır.

GVK’nın 67’nci maddesinde, serbest meslek kazancının, bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan fark olduğu açıklanmış olup müşteri veya müvekkilden, serbest meslek faaliyeti ile ilgili olmaz üzere para ve ayın şeklinde alınan gider karşılıklarının kazanca ilave edileceği belirtilmiştir. Aynı maddede vergi, resim, harç, keşif, şahitlik, bilirkişilik ve ekspertiz gibi hususlara harcanmak üzere müşteri veya müvekkilden alınan ve tamamen bu hususlara sarf edilen paraların ve ayınların kazanç sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.