Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sermaye Piyasası Kanununda Düzenlenen Güveni Kötüye Kullanma ve Sahtecilik Suçları - III:

Crime of Abuse of Trust and Fraud Regulated by Capital Market Law - III:

Ali Hakan EVİK

6362 sayılı Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun (YSerPK) 110’uncu maddesinin başlığı “Güveni Kötüye Kullanma ve Sahtecilik”tir. Bu maddede birden fazla suç düzenlenmiştir. Çalışmanın konusunu bu suçlardan YSerPK m.110/2’deki “Sahtecilik Suçu” oluşturmaktadır. Suç, aslında bir anlamda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.204, 205, 207 ve 208’de yer alan sahtecilik suçlarının bir çeşidini oluşturmaktadır. YSerPK m.110/2’de, TCK’da düzenlenen belgede sahtecilik suçlarına yapılan doğrudan atıf da, bunu göstermektedir. Bu nedenle kanaatimizce ayrıca YSerPK’da düzenlenmesine ihtiyaç yoktur. Ama kanun koyucunun takdiri bu yönde olmuştur. YSerPK m.110’daki diğer suçlar önceki çalışmalarda ele alındığı için bu çalışmada sadece sahtecilik suçunun unsurları ve özellikleri, doktrindeki görüşler ve Yargıtay içtihatları çerçevesinde incelenecektir.

Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasası Kanunu, Borsa, Suç, Borsa Suçu, Sahtecilik, Sahtecilik Suçu.

The title of article 110 of the Capital Market Law No. 6362 (hereinafter YSerPK) is “Crime of Misconduct and Forgery”. More than one crime is organized here in this article. The subject of this study is counterfeiting “Forgery” regulated in article 110/2 of the crimes in article 110 YSerPK. Crime, in a sense, actually constitutes a form of counterfeiting crimes in the Turkish Penal Code No. 5237 (hereinafter TCK), articles 204, 205, 207 and 208. Crime is actually a form of fraud in the Turkish Penal Code No. 5237 (hereinafter TCK), the direct reference to counterfeiting crimes held in TCK in YSerPK article 110/2 shows this. For this reason, in our opinion; actually there is no need to be regulated separately in YSerPK. But the legislator’s discretion was in this direction. In this study, only the elements and features of counterfeiting crime will be examined within the framework of the opinions in the doctrine and the case law of the Supreme Court, since other crimes in the article YSerPK 110 have been dealt in previous studies.

Capital Market, Capital Market Code, Stock Market, Offence, Forgery, Crimes of Forgery.

Giriş

Güveni Kötüye Kullanma ve Sahtecilik Suçları I1 başlıklı çalışmamızda, Kanun koyucu tarafından 6362 sayılı Yeni Sermaye Piyasası Kanunu (YSerPK) madde 110/1-a, b ve c’de düzenlenen suçların “güveni kötüye kullanma suçu”nun (GKK) nitelikli hali olarak düzenlendiğini ve genel olarak GKK şeklinde isimlendirildiğini ifade etmiştik. Söz konusu çalışmada sadece YSerPK madde 110/1-a’da düzenlenen güveni kötüye kullanma suçunun bu nitelikli halini ele almıştık.

Bu çalışmanın devamı olarak kaleme aldığımız “Güveni Kötüye Kullanma ve Sahtecilik Suçları II2 başlıklı çalışmamızda ise; güveni kötüye kullanma suçunun YSerPK m.110/1-b ve c’de düzenlenen diğer nitelikli halini irdelemiştik. Ancak, söz konusu çalışmamızda suçun bu nitelikli halini, Kanun koyucunun aksine GKK yerine mülga Kanun döneminde öğreti tarafından benimsenen isimlendirmeyi tercih ederek “Örtülü Kazanç Aktarımı Suçu” başlığı altında incelemiştik.

Çalışmamızın “Güveni Kötüye Kullanma ve Sahtecilik Suçları III” başlıklı bu sonuncusunda; YSerPK m.110/2’de düzenlenen sahtecilik suçunu, önceki çalışmalarda olduğu gibi suç inceleme metoduna uygun şekilde, öğreti ve Yargıtay kararlarını da dikkate alarak ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Suç, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) düzenlenen sahtecilik suçlarına atıf yapılarak düzenlendiğinden ve hareket unsuru gibi pek çok unsuru TCK’daki suçlarla aynı veya benzer olduğundan, öğreti ve uygulamanın TCK’daki sahtecilik suçları açısından söylediklerinden, bu özel sahtecilik suçunu incelerken de yaralanacağız.

İnceleyeceğimiz sahtecilik suçu, YSerPK m.110’da düzenlenen GKK suçları kapsamında, o suçlarla bağlantılı şekilde işlenebilen bir suç olduğundan, yeri geldiğinde benzer konular söz konusu olduğunda önceki iki çalışmamızdaki açıklamalara da tekrardan kaçınmak amacıyla sadece atıf yapmakla değineceğiz.

Bir de bu çalışma, önceki iki çalışmanın devamı ve sonuncusu olduğundan, tekrardan kaçınmak amacıyla ilk iki çalışmada bahsetmediğimiz muhakeme konusundan bu çalışmada ayrıntılı şekilde bahsedeceğiz.

I. Genel Olarak

İnceleyeceğimiz sahtecilik suçu YSerPK’nun 110’uncu maddesinin 2’nci fıkrasında düzenlenmiştir. Yürürlüğe girdiği 2012 yılından bu yana herhangi bir değişikliğe uğramayan madde metni şu şekildedir:

Madde 110- Güveni kötüye kullanma ve sahtecilik

(1) ...

a) ...

b) ...

c) ...

(2) Yatırım kuruluşu, 58’inci madde kapsamındaki fon kurulu ve 59’uncu madde kapsamındaki teminat sorumluları bünyesinde tutulan kayıtları bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan kişiler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar. Ancak 5237 sayılı Kanunun belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerinden mahkûmiyete bağlanan kanuni sonuçlar, bu suçtan mahkûm olanlar hakkında da uygulanır.

(3) ...

a) ...

b) ...

c) ...”